Tabersi’nin mecmau’l-beyan tefsirinde Hz. Peygamber’i ikaz eden ayetlerin yorumu - Memmedov, Ramiz (My University, 2006)
TABERSÎ’NİN MECMAU’L-BEYÂN TEFSİRİNDE HZ. PEYGAMBERİ İKAZ EDEN AYETLEİN YORUMU Kur’an-ı Kerimde Peygamberlere yönelik itab ayetleri ile ilgili farklı görüşler söylenmiştir. Genel olarak Ehl-i Sünnet alimleri Hz. Peygamberin itaba muhatap oluşunu kabul ederken, Şia bu görüşü kesinlikle reddetmiştir. Zira Şia mezhebine göre yalnız peygamberler değil, imamlar bile masumdur. Dolayısıyla bu mezhebin görüşüne göre peygamberler doğumlarından ölümlerine kadar hiçbir zaman günah işlememişlerdir. H. 6. yüzyılda yaşamış ve Şia’nın önemli müfessirlerinden biri olan Tabersî de mezhebinin görüşünü savunmaktadır. Tabersî Kur’an-ı Kerimde peygamberlere izafe edilen günah kelimelerini bazen başkalarına atfetmekte, bazen de söz konusu kelimeyi tevil ederek farklı anlamda yorumlamaktadır. Bununla beraber Tabersî, diğer mezheplere karşı itidalli olması, istihza ve aşağılayıcı ifadelerden uzak durmasıyla mutedil bir görüntü yansıtmaktadır. INTERPRETATION OF VERSES OF KORAN WHICH WARN PROPHET (P.B.U.H) IN COMMENTARY OF TABERSİ’S MACMA’UL-BEYÂN It is told different opinions about warning verses of Koran to prophets. In generally, Ehl-i Sunnet scholars have accepted the warning to prophet, but Shias have refused this opinion blankly. Because, according to Shia doctrine not just prophets, but also imams are innocent. Consequently, according to this dostrine, prophets never had maked a mistake from birth to death. Tabersi, who is significant commentator of Shias, lived in 6 th century after Hicrat, also argue for his doctrine. He sometimes ascribes the words of sin to anothers, which has attributed to prophets in Koran, and sometimes explains this word away and interpretes it in different meaning. However, Tabersi displays moderate image with his temperance to another doctrins and keeping away from ironical and contemptuous expressions.
Keywords: Ayetler; İslam Dini; Tefsir