Elmalı baraj gölünde mikrobiyolojik (E.coli) ve kimyasal (alüminyum, demir, kadmiyum ve kurşun) kirlilik parametrelerinin saptanması - Kuvvet, Dilek (My University, 2004)
ELMALI BARAJ GÖLÜNDE MİKROBİYOLOJİK (E.coli) VE KİMYASAL (ALÜMİNYUM, DEMİR, KADMİYUM VE KURŞUN) KİRLİLİK PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI Bu çalışmada, Elmalı Baraj Gölündeki bakteriyolojik ve kimyasal kirlilik parametreleri araştırılmıştır. Araştırmalar Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratua'rında yapılmıştır. Aralık 2002 Kasım 2003 tarihleri arasında gölü besleyen dört dere ve baraj gölünden ham su olmak üzere beş sabit noktadan numuneler alınmış ve incelenmiştir. Doğada açık su kaynaklarını kirleten birçok kirletici madde mevcuttur. Çalışmamızda bu kirleticilerden; bakteriyolojik açıdan koliform grubu incelenmiştir. Bakteriyolojik araştırmalar için numuneler bir yıl boyunca her ay alınmıştır. Çalışmada numune alım noktalarındaki Total koliform ve Fekal koliform (E.coli) değerleri tespit edilmiştir. Membran Filtrasyon Yönetimi ve IMVIC testi bakteriyolojik araştırmada kullanılan yöntemlerdir. Kimyasal araştırmalar için numuneler, bir yıl boyunca üç ayda bir kez alınmıştır. Kimyasal kirlilik parametreleri olarak alüminyum, kadmiyum, demir, deterjan, kurşun, nitrat, nitrit, amonyak, renk, bulanıklık, serbest klor, toplam sertlik, organik madde, iletkenlik, toplam çözünmüş madde, kimyasal oksijen ihtiyacı ve biyolojik oksijen ihtiyacı incelenmiştir. Kimyasal araştırmada kullanılan yöntemler; alüminyum, için Aluminon metod kadmiyum ve kurşun için Dithizone metod; Toplam demir için FerroVer Metod; deterjan için Crystal violet Metod; nitrat için Cadmium reduction metod; nitrit için Diazotization metod; amonyak için Nessler metod; renk için APHA platinum-cobalt standart metod; bulanıklık için Absorpmetric metod; serbest klor için DPD metod; toplam sertlik ve organik madde için titrimetrik metod, kimyasal oksijen ihtiyacı için Procedure for Oto 150 mg/ L COD metoddur. Elde edilen bulgular, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Komitesi, Türk standartları Enstitüsü ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Çevre Müsteşarlığı standartlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar sonunda görülmüştür ki göl temiz su kaynağı olma vasfını kaybetmiş, 3. ve 4. sınıf su kategorisine girmiştir. Bu sebeple gereken iyileştirme çalışmaları bir an evvel tamamlanmalı, dereler ıslah edilmelidir. Eylül 2004Dilek Kuvvet

THE INVESTIGATION OF MICROBIOLOGY (E.coli) AND CHEMICAL (ALUMINOM,IRON,CADMIUM AND LEAD) POLLUTION PARAMETERS IN THE DAM LAKE OF ELMALI The study aims to search the bacteriological and chemical pollution in the dam Lake of Elmalı. These searches had been made The Research Center For Nature Plants and Water Products, Marmara University Between December 2002-November 2003 untreatment water samples had been taken and analysed from five standard points. These are four valley and dam which feed lake. There are many substances which polluter opened water sources in nature. In our research, coliform group, one of the polluter, was studied from bacteriological aspect. For the bacteriological researches, samples were taken each month during one year. In research, total coliform and Fecal Coliform (E.coli) values which were on the place of sample taking, were stabilized. Membran Filtration Method and IMVIC test are the methods which are used in bacteriological research. For chemical research, samples were taken once in three months during a year. As chemical polluter parameters; aluminum, cadmium, iron, surfactants, lead, nitrate, nitrite, ammonia, colour, turbidity, free chlorine, total hardness substance, organic substance, conductivity, total dissolved substance, chemical oxygen need, biologic oxygen need was studied. Methods which are used in chemical researches, are Aluminon Method for aluminum; dithizone method for cadmium and lead; FerroVer Method for total iron; crystal violet Method for surfactants; cadmium reduction method for nitrate; Diazotization Method for nitrite; Nessler Method for ammonia; APHA Platinium-cobalt standard method for colour; Absorpmetric method for turbidity; DPD method for free chlorine; Titrimetric method for total hardness and organic substance; procedure for Oto 150 mg/ L COD method for chemical oxygen need. Findings, which were obtained, were compared with World Health Organization (WHO), European Committee (EC), Turkish Standards Institute, Turkish Republic Premiership Environment Undersecretary Standards. At the and of these comparisons, it was observed that lake last its clear water resource quality, joined 3rd and 4th water category. For this reason, necessary improving studies must be completed at once and streams must be ameliorated. September 2004Dilek Kuvvet
Keywords: Biyoloji