Hayvancılık, özel ağaçlandırma ve neoliberal çitleme deneyimleri: Marmara Adası örneği - Karabolu, Gönül (My University, 2019)
Bu çalışmada Marmara adası özelinde, 2011 yılında başlayan özel ağaçlandırmanın tarihsel olarak nasıl geliştiği, bu süreçte hangi aktörlerin nasıl rol oynadığı ve hayvancılıkla uğraşan ada sakinlerinin sosyoekonomik değişimi nasıl deneyimledikleri sorularına, niteliksel yöntemle cevaplar aranmıştır. Bu bağlamda özel ağaçlandırmayla birlikte ada sakinlerinin çalışma koşullarında nelerin değiştiği ve hayvancılığın nasıl anlamlandırıldığı soruları anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu sorular, ilkel birikim tartışmasından yola çıkan ve neoliberal çitleme süreçlerinin ortaya çıkardığı mülksüzleşme deneyimlerini ele alan literatürden hareketle değerlendirilmiştir. Neoliberalleşme süreçleriyle birlikte, özel ağaçlandırmada orman olarak tanımlanan alanların uzun süreli projelerle üst sınıftan kişilerin özel kullanımına ayrılması hayvancılığın ana geçim faaliyeti olarak sürdürülememesine ve Marmara adasındaki geçimlik faaliyetlerde daha düzensiz, güvencesiz ve piyasaya bağlı çalışma koşullarına neden olmaktadır. Neoliberal çitlemeyle birlikte hayvancılıkla uğraşan sakinler geçimlik faaliyetlerinin yanı sıra yaşam alanlarının ve bu alanlardaki toplumsal ilişkilerin değişimini deneyimlemektedir.

This study aims to research how the private afforestation that began in 2011 in the Marmara Island has developed historically, the key actors who play a role in this process and various socioeconomic changes the animal husbandry inhabiting the Island have experienced as a result. In this context, we try to find answers to a set of questions with regard to various changes the private afforestation resulted in the working conditions of the inhabitants of Marmara Island and how they perceive and interpret such changes. These questions are informed by literature discussing the concept of primitive accumulation and dispossession experiences due to the neoliberal enclosures process. The neoliberalization process is based on long term project of private afforestation with the purpose of redefining commons as forests reserving them for the upper classes. Consequently, most inhabitants of Marmara Island cannot continue animal husbandry to maintain livelihoods and their working conditions are more irregular, precarious and market-dependent. Furthermore, we point to the fact that neoliberal enclosures in the Island have made animal breeders go through changes and transformations in their habitats and social relations.
Keywords: Commons; Dispossesion; Hayvancılık; Mülksüzleşme Animal Husbandry; Müşterek; Neoliberal Çitleme; Neoliberal Enclosures; Özel Ağaçlandırma; Private Afforestation