Ferdi kaza sigortası - Aral, İrem (My University, 2001)
Ferdi Kaza Sigortası başlıklı tez çalışmamda ; Türk Ticaret Kanunu' nun Sigorta Hukuku başlıklı 5. kitabının, Can Sigortası başlıklı 3. faslının, Kazaya Karşı Sigorta başlıklı 2. kısmında yer alan 1334 ile 1338 maddeleri ile düzenlenen ve kaza sigortalarının karakteristiğini teşkil eden ferdi kaza sigortası incelenmektedir. Tez giriş , üç bölüm ile sonuç ve öneriler kısmından meydana gelmektedir. Tezin giriş kısmında sırasıyla ferdi kaza sigortasının ihdas nedenleri, önemi ve tarihsel gelişimi ele alınmaktadır. Ferdi kaza sigortası kavramının irdelendiği birinci bölümde öncelikle ferdi kaza sigortasına kanun, doktrin ve sigorta poliçe genel şartları tarafından getirilen tanımlamalara eleştirileriyle birlikte yer verilmektedir. Ferdi kaza sigortası her açıdan tanımlandıktan sonra kurucu unsurları tek tek açıklanmaktadır. Ferdi kaza sigortasının özellikleri anlatılıp, çeşitleri sayıldıktan sonra , bazı yakın kavramlarla olan benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymak suretiyle diğer sigorta kavramlarından ayırımı yapılarak neticelendirilmektedir. Ferdi Kaza Sigortasının Hükümleri başlığını taşıyan ikinci bölümde sigorta sözleşmesinin taraflara getirdiği yükümlülükler sigorta ettiren ve sigortacı tarafından ayrı ayrı ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise ferdi kaza sigortasının sona ermesi halleri ve sigorta sözleşmesinin tâbi olduğu zamanaşımı anlatılmaktadır. Son olarak kanun, doktrin ve sigorta poliçe genel şartları çerçevesinde tarafımdan incelenen ferdi kaza sigortası ile ilgili olarak yapılan bu tez çalışması neticesinde varılan sonuçlar ile bu sonuçlar doğrultusunda ferdi kaza sigortası kavramı ve işleyişine yönelik olarak getirdiğim öneriler yer almaktadır.

INDIVIDUAL ACCIDENT INSURANCE The subject of my master thesis individual accident insurance, which is the main branch of accident insurance, arranged by the articles 1334-1338 of Turkish Commercial Law. My thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion part. The reasons of creation, importance and the historical progress of the individual accident insurance is considered in the introduction part. Chapter one where the concept of individual accident insurance is researched; the definitions done by the law, the doctrine and the insurance policy common provisions within the criticisms are also discussed. Fundamental elements of individual accident insurance are explained one by one with their examples. After the explanation of its characteristics and enumerating its types; chapter one is completed with the comparison of the individual accident insurance with the similar accident types such as life and sickness insurances. The obligations of the insurer and the insured that occurred from the insurance contract, are observed in chapter two, titled as The Influences of Individual Accident Insurance . The reasons of termination of individual accident insurance and its prescription period are determined in the third chapter. The results of this research about the individual accident insurance, done within the law, the doctrine and the insurance policy common provisions and my suggestions oriented towards to its process, take place in the conclusion part.
Keywords: Sigorta, Kaza