Uluslararası finansal raporlama standartlarının ilk uygulaması -UFRS 1 kapsamında uluslararası finansal raporlama standartlarına genel bakış - Nuriyev, Bahruz (My University, 2009)
Finansal raporlama ile ilgili sermaye piyasalarında geçerli mevcut yönetmelikler, uluslararası iş yapmanın gerçeklerini ve gereksinimlerini tam olarak yansıtmamaktadır. Piyasalar bugün artık globaldir ve birbirlerinden bağımsız düşünülemez. Uluslararası muhasebe standartları, farklı ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerin benzer muhasebe uygulamaları ile değerlendirilmesini, benzer şekilde ve değerlerde raporlanmasını uyumlaştırarak, karşılaştırılabilir ölçülerde yapılmalarını sağlamaktadır. Finansal tabloların, kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu işletme sonuçlarını doğru, gerçek durumu yansıtan, karşılaştırılabilir, tutarlı, güvenilir, dengeli ve anlaşılabilir olarak yansıtabilmesi için uyulması gereken ilke ve kurallar bütünü olarak tanımlayabileceğimiz muhasebe standartlarının, oluşturulması ve oluşturulan muhasebe standartlarına uyum, küreselleşen finansal bilgilerin güvenilirliğinin artmasını sağlamıştrr. Uluslararası muhasebe standartlarının üretilmesinin tek başına yeterli olması beklenemez. Bu nedenle her ülkede ulusal muhasebe standartlarının oluşturulması ve bu standartların uluslararası standartlara uyumlu olması gerekmeketedir. İlk kez uygulamayı konu alan UFRS 1, ilgili finansal tabloların UFRS ile uyumlu olduğunun üzerlerinde açık ve koşulsuz olarak belirtildiği, işletmenin UFRS’leri ilk kez uyguladığı yıllık finansal tablolara uygulanmaktadır.

Regulations that is valid in the security markets do not reflect the truth and needs of international business. The security markets are global now and can not be think of as separately from each other. International Accounting Standards provide estimation of economic activities in different countries by similar accounting applications, adaptation of raporting by similar aspects and valuation system and making it in comparable measurement. Developing and adapting the accounting standards - that can be defined as principles and regulations making financial statements, results of organizations correct, reflecting the real condition, comparable, consistent, reliable, stabilized, apprehensible – provide increase in confidence of global financial information. Just making the standards is not enough, all the countries must have his own standards adapted to International Accounting Standards. Subjecting first-time adoption of international financial reporting standards - IRFS 1 implies to an entity that, for the first time, makes an explicit and unreserved statement that its general purpose financial statements comply with IFRSs.
Keywords: Finansal Raporlama; Muhasebe; Standartlar