Covid-19 pandemisinin hemşirelerin mesleki imaj algısına etkisi - GÜNDÜZ, CEYDA SU; CAN GÜRKAN, ÖZLEM (My University, 2022)
Amaç: Çalışma, COVID-19 pandemisinin hemşirelerin mesleki imaj algısına etkisini belirlemek ve etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tipteki araştırmaya 717 hemşire katıldı. Araştırmanın verileri “Tanımlayıcı Bilgi Formu” ve “Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği” kullanılarak toplandı. Veriler tanımlayıcı istatistikler ve %95 güven aralığında Kruskal Wallis-H testi ve lojistik regresyon analizi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 29.29±6.78’dir. Hemşirelerin %38.8’i bu dönemde çalışmaktan memnun olmadıklarını, %37.5’i bu dönemde hemşire olduğu için kendisini özel hissetmediğini, %56.6’sı ise toplumun manevi desteğini yanında hissetmediğini ve %32.4’ü istifa etmek istediğini belirtmiştir. Hemşirelerin %35.3’ü bu dönemde mesleki imaj algısının olumlu yönde ve %33.9’u ise olumsuz yönde değiştiğini ifade etmiştir. Hemşirelerin, Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği’nden aldıkları puan ortalaması 142.24±8.77 olarak saptanmış olup imaj algılarının birçok faktörden etkilendiği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma COVID-19 pandemisinin hemşirelerin mesleki imaj algısını orta düzeyde olumlu yönde etkilediğini ve bu dönemde hemşirelerin mesleki imaj algısının bazı faktörlerden etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, politika yapıcılar tarafından kurumsal ve hukuksal girişimlerin planlanması ve geliştirilmesi önerilmektedir.

Objective: The study was conducted to determine the effect of the COVID-19 pandemic on nurses' perception of professional image and to determine the factors affecting it. Materials and Methods: 717 nurses participated in the descriptive, cross-sectional and correlational study. The data of the study were collected by using the "Descriptive Information Form" and the "Scale for the Image of Nursing Profession". Data were evaluated using descriptive statistics and Kruskal Wallis-H test and logistic regression analysis at 95% confidence interval. Results: The mean age of the nurses is 29.29±6.78. 38.8% of the nurses stated that they were not satisfied with working in this period, 37.5% did not feel special because they were nurses during this period, 56.6% did not feel the moral support of the society and 32.4% wanted to resign. During this period, 35.3% of the nurses stated that their perception of professional image changed positively, and 33.9% in the negative direction. The mean score of nurses from the Scale for the Image of Nursing Profession was determined as 142.24 ± 8.77, and it was determined that image perceptions were affected by many factors. Conclusion: The research reveals that the COVID-19 pandemic affects nurses' perception of professional image positively at a moderate level and that nurses' perception of professional image is affected by some factors in this period. In this context, it is recommended to plan and develop institutional and legal initiatives by policy makers
Keywords: Algı; COVID-19; Hemşire; Mesleki İmaj; Pandemi; Perception; Nurse; Professional Image; Pandemic