Öğrenci hemşirelerin güvenli parenteral ilaç uygulamalarına ilişkin öz-yeterlilikleri - KAYNAR ŞİMŞEK, AYNUR; OKUROĞLU, GÜLTEN; EMRE YAVUZ, DERYA; GÜLSEVEN KARABACAK, BİLGİ; ALPAR, ŞULE (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmada öğrenci hemşirelerin güvenli parenteral ilaç uygulamalarına ilişkin öz-yeterlilik düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Metadolojik ve tanımlayıcı tipte uygulanan bu araştırma, İstanbul’da bir devlet üniversitesinde Şubat-Mayıs 2019 tarihleri arasında yürütüldü. Örneklemi 454 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu ve Güvenli Parenteral İlaç Uygulama Öz-Yeterlik Ölçeği ile toplandı. Çalışmada öncelikle Güvenli Parenteral İlaç Uygulama Öz-Yeterlik Ölçeği’nin öğrenci hemşireler için geçerlik ve güvenirlik sonuçları incelendi. Bu amaçla ölçeğin yapı geçerliliği açımlayıcı faktör analizi ile yapıldı. Güvenirlik analizleri kapsamında Cronbach-alfa katsayısı hesaplandı ve madde toplam puan korelasyonları değerlendirildi. Bulgular: Orjinal ölçeğe benzer şekilde ölçeğin tek faktörlü bir yapı sergilediği görüldü. Ölçeğin Cronbach Alpha değeri 0,98; Spearman Brown değeri 0,93; Guttman değeri ise 0,93 olarak bulundu. Ölçekten alınan toplam puan ortalamasının 336,89±36,94 olduğu, öğrencilerin cinsiyetine (p=0,000) ve sınıfına (p=0,002) göre anlamlı fark olduğu tespit edildi. Sonuç: Güvenli Parenteral İlaç Uygulama Öz-Yeterlilik Ölçeği’nin öğrenci hemşireler için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ve öğrencilerin güvenli parenteral ilaç uygulama öz-yeterlilik düzeylerinin yüksek olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler: geçerlik, güvenirlik, hemşirelik öğrencileri, ilaç uygulamaları, öz-yeterlilik

Aim: The study aimed to determine self-efficacy perceptions of the student nurses about safe parenteral medicine administrations. Method: The methodological and descriptive design was used. The study was conducted between February and May 2019 at a public university in Istanbul. The sample of the study consisted of 454 nursing students. Data were collected using the Descriptive Information Form and the Safe Parenteral Medicine Administration Self-Efficacy Scale. Firstly, the validity and reliability results of the Safe Parenteral Medicine Administration Self-Efficacy Scale for student nurses were examined. The construct validity of the scale was determined by factor analysis. Cronbach-alpha coefficient wascalculated within the scope of reliability analyzes and item total score correlations were evaluated. Results: It was found that the scale had a single factor structure similar to the original scale and consisted of 76 items. The mean score of the scale was 336.89 ± 36.94 and there was a significant difference between the students’ gender (p = 0.000) and class (p = 0.002). Conclusion: It was found that the Safe Parenteral Medicine Administration Self-Efficacy Scale was a valid and reliable measurement tool for student nurses and the students had got a high level of self-efficacy about safe parenteral medicine administrations. Keywords: validity, reliability, nursing students, medication administration, self-efficacy
Self-efficacy of student nurses regarding safe parenteral medicine administrations
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (Med); Clinical Medicine (Med); validity; reliability; nursing students; medication administration; self-efficacy; geçerlik; güvenirlik; hemşirelik öğrencileri; ilaç uygulamaları; öz-yeterlilik