Genetik absans epilepsili sıçanlarda kortikal odağa etosüksimid uygulamasının kindling üzerine etkisi - GÜLHAN, REZZAN; ONAT, FİLİZ (My University, 2009)
Genetik absans epilepsi modellerinde fokal limbik nöbetlerin sekonder jenerelizasyonuna direnç olduğu ve diken-dalga deşarj aktivitesinin kindling uyarılarından etkilendiği gösterilmiştir. Diken-dalga deşarj aktivitesinin somato-sensoriyal korteksin perioral bölgesinde bir odaktan köken aldığı ve kortikal odağa etosüksimid enjeksiyonları ile bu deşarjların baskılandığı bilinmektedir. Bu çalışmada 30 günlük Strasbourg kökenli genetik absans epilepsili sıçanlarda (GAERS), diken-dalga deşarj odağının etosüksimid ile baskılanmasının, limbik epilepsi modeli olan kindling gelişimine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla GAERS’lere stereotaksik cerrahi ile sağ bazolateral amigdalaya uyarı elektrodu, kortikal odağa bilateral enjeksiyon kanülü ve kortekse kayıt elektrodları yerleştirilmiştir. Cerrahi sonrasında bir günlük dinlenme süresinin ardından bazal EEG kaydı alınmış ve kindling deneyleri için artdeşarj eşiği belirlenmiştir. Bu işlemi takiben hayvanların sağ ve sol kortekslerine bilateral etosüksimid enjeksiyonu yapılmış ve daha sonra 20 dk’da bir 400 mikroA şiddetinde olacak şekilde elektriksel olarak uyarılmışlardır. Elektriksel uyarılar sıçanlar Racine’in skalasına göre 5. evre nöbet geçirene kadar tekrarlanmış ya da maksimum 36. uyarıya ulaşılması hedeflenmiştir. Diken-dalga deşarjları ve uyarı sonrası artdeşarj süreleri hesaplanmış, oluşan davranış değişiklikleri değerlendirilmiştir. Etosüksimid uygulanan 30 günlük GAERS’lerde diken-dalga deşarj sayı ve süresi enjeksiyonu takip eden 20. dakikadan itibaren anlamlı derecede baskılanmış ve hayvanların hepsi 5. evre nöbet geçirmişlerdir. Bununla birlikte GAERS grubunda ilk defa 4. ve 5. evre nöbet geçirmek için verilmesi gereken uyarı sayısı kontrol grubuna göre anlamlı derecede fazla bulunmuştur. Bu sonuçlar ile diken-dalga aktivitesinin kaynağı olan kortikal odak baskılandığında, fokal limbik nöbetlerin sekonder jenerelizasyonuna direncin ortadan kalktığı gösterilmiştir. Bu durum absans epilepside limbik epilepsiye direnç mekanizmalarının diken-dalga aktivitesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Keywords: GAERS; Absans epilepsi; Etosüksimid; Kortikal odak; Kindling