Türkiye’deki sağlık sistemi ve özel sağlık sigortaları - Aytekin, Yalçın (My University, 2000)
Güncelliğini daima koruyan sağlık konusu, bireylerin olduğu kadar toplumların yaşamlarını da doğrudan etkilemektedir. Sağlık konusu yüzyıllar boyunca olduğu gibi günümüzde de yeryüzündeki ülkelerin ekonomik hayatında önemli yer tutmaktadır.Ülkeler bireylerinin sağlıkla ilgili her türlü ihtiyacına cevap verebilmek için gerekli sistemleri, kurumları ve kuruluşları geliştirmeye çalışmışlardır. Bu sistem ve düzenlemelere genellikle sosyal güvenlik sistemleri içersinde yer vermişlerdir. Bu çalışmanın konusu, sosyal güvenlik sistemleri içersinde önemli bir yer tutan özel sağlık sigortalarının bireyler ve dolayısıyla toplumlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Birinci ve ikinci bölüm konunun incelenmesi sırasında bize gerekli olacak tanımları ve açıklayıcı bilgileri içermekteir. Üçüncü bölümde konuyla ilgili olarak dünyadaki uygulamalardan örnekler verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Türkiye'de yürürlükteki sağlık sistemi açıklanmıştır. Beşinci bölümde genel olarak dünyada uygulanmakta olan özel sağlık sigortaları ve ülkemizde uygulanmakta olan özel sağlık sigortaları geniş olarak ele alınmış ve incelenmiştir. Altıncı bölümde Türkiye'deki sağlık harcamaları ve finansmanı kamu ve özel kurumlar açısndan bir bütün olarak anlatılmıştır. Yedinci bölümde kamu sağlık sistemi sorunları üzerinde durulmuş ve Türkiye'de sağlık reformu ve uygulanmaya konması düşünülen genel sağlık sigortası modeli açıklanmıştır. Sekizinci ve son bölümde Türkiye'de uygulanan özel sağlık sigortalarındaki sorunlar ve çözüm önerileri işlenmiş ve özel sağlık sigortalarında sigorta şirketlerinin önde gelen isimlerinin konu ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde kamu sağlık sigortaları ve özel sağlık sigortaları arasındaki farka değinilerek özel sağlık sigortalarının, kamu sağlık sigortalarının çok iyi bir destekleyicisi olacağı vurgulanmıştır.
Keywords: Sağlık Politikası_Türkiye; Sigorta, Sağlık_Türkiye