Benliğin sunumu ve izlenim oluşturmada yalan kullanılması üzerine bir araştırma - Çetin, Şule (My University, 2020)
Sosyoloji, psikoloji, din gibi çeşitli alanlarda değerlendirilebilir olan yalan kavramı, iletişim alanında yapılmış çalışmalarda genel anlamda davranışsal boyutuyla ele alınmıştır.Bu çalışmada ise yalanın davranışsal ya da etik boyutundan ziyade günlük yaşam üzerindeki etkilerinin ele alınışı söz konusudur. İlk etapta anlamı açısından incelenmiş olan yalan kavramı sonrasında sosyal hayatta kullanımı hususunda ele alınmaya çalışılacağı için bu durum benlik, kişilik, kimlik kavramlarının da araştırılma zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Çalışmanın kavramsal çerçevesine ek olarak yalan, izlenim oluşturmaya etkisi bakımından incelenmiş ve kullanımına dair alışkanlıklar gözlemlenmeye ve analiz edilmeye çalışılmıştır. Kuramsal çerçevede Goffman’ın günlük hayatta benliğin sunumu çalışması ele alınarak yön verilen çalışmada derinlemesine mülakat tekniği kullanılıp katılımcıların yalan alışkanlıkları, yalana hangi sebeplerle başvurduklarına dair çeşitli bilgiler edinilmiştir. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda yalanın günlük hayatımızı kontrol etmede ve ilişkilerimizi düzenlemede bir iletişim stratejisi olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır.

The concept of lies, which can be evaluated in various fields such as sociology, psychology, religion, has been handled in a behavioral dimension in the studies conducted in the field of communication. In this study, the effects of the lie on daily life rather than behavioral or ethical aspects are discussed. After the concept of lies, which was first examined in terms of its meaning, it was tried to be handled within the framework of its use in social life.Therefore, it has been deemed necessary to investigate the concepts of self, personality and identity. In addition to the conceptual framework of the study, lies were handled in terms of their effect on creating an impression, and habits regarding its use were tried to be observed.In the theoretical framework, Goffman's study of self-presentation in daily life was used and various information was obtained about the participants' habits of lying and for what reasos theapplied to the lie by using an in-depth interview technique. As a result of all these evaluations, it was concluded that the lie was used as a communication strategy to control our daily life and regulate our relations.
Keywords: benlik sunumu; Halkla ilişkiler; impression; izlenim Lie; kişilik; personality; Public relations; self presentation; Yalan