Ayasofya'nın antik mermerleri - BOLEKEN, ZEKİ (My University, 2021)
Bundan yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilmiş bir yapı olan Ayasofya farklı medeniyetlere, kültürlere ve dinlere tanıklık etmiştir. Bu kadar özel bir geçmişe sahip olan bu mabet, insanlık tarihindeki nadide eserlerden birisidir. Bu anlamda İstanbul açısından, ülkemiz ve tarihimiz bakımından son derece kıymetli ve anlamlıdır. Onun zengin geçmişini anlamaya ve korumaya yönelik çalışmalar aslında bütün insanlık tarihini anlamak ve kültürümüzü zenginleştirmek yolunda bizlere yardımcı olacaktır. Bu düşüncelerle, Ayasofya için tertip edilen Uluslararası Ayasofya Sempozyumunun Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmesiyle, Ayasofya’nın zengin tarihinin derinliklerine dair yeni bilgiler ortaya çıkacak ve bu yapının korunmasına yönelik çabalara katkılar sunulacaktır.