Nonalkolik steatohepatit hastalarında miyeloperoksidaz, kalprotektin serum düzeyleri ve karaciğerdeki dağılımı - Biçakçı, Ercan (My University, 2014)
Nonalkolik Steatohepatit Hastalarında Miyeloperoksidaz, Kalprotektinin Serum Düzeyleri ve Karaciğerdeki Dağılımı Giriş: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH) basit yağlanma ve basit yağlanmaya inflamasyonun eşlik ettiği steatohepatiti (NASH) kapsayan bir hastalık yelpazesidir. NASH patogenezinde inflamasyon ve oksidatif stres önemli rol oynar. NASH’da hepatik nötrofil infiltrasyonu artar. Miyeloperoksidaz (MPO) ve kalprotektin nötrofil aktivasyonu sonucu salgılanan başlıca belirteçlerdendir.Bunun yanısıra MPO serbest oksijen radikallerinin oluşumunu sağlayan önemli bir enzimdir. Amaç: Bu çalışma NASH hastalarında serum MPO ve kalprotektin düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak için tasarlanmıştır. Ayrıca NASH hastalarının karaciğerlerinde immunohistokimyasal olarak MPO ve kalprotektin ile boyanan hücre dağılımı ile hastalığın histolojik aktivitesi arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Araç ve Yöntem: Çalışmaya 48 biyopsi kanıtlı NASH hastası ve 25 sağlıklı kontrol alındı. Histolojik hastalık aktivitesi NAFLD aktivite skorlama sistemine göre sınıflandırıldı. Serum MPO ve kalprotektin düzeyleri ELISA ile ölçüldü. Karaciğer biyopsilerinde MPO ve kalprotektine özgü immunohistokimyasal boyamalar yapıldı ve pozitif boyanan hücreler sayıldı. Bulgular: NASH hastaları ile sağlıklı kontrollerin serum MPO düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı ( 14,5 ± 7,5 ve 16,2 ± 7,1 ng/ ml, p=0,259 ). NASH hastalarında serum kalprotektin düzeyi sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak düşük saptandı ( 1044 ± 847 ve 1626 ± 964 ng/ ml, p=0,005). Kesin NASH (NASH skoru≥5) ile olası NASH ( NASH skoru=3 veya 4) hastalarının karaciğer biyopsilerinde MPO ve kalprotektin ile boyanan hücre sayısı açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,910 ve p=0,642). Sonuç: Bulgularımız NASH hastalarında nötrofil aktivasyon belirteci olan MPO ve kalprotektin serum düzeylerinin devam eden nötrofilik karaciğer inflamasyonuna rağmen sağlıklı kontrollere göre artmadığını göstermektedir. Ayrıca, NASH’in histolojik şiddeti karaciğer biyopsilerinde bu belirteçlerin immunohistokimyasal boyanması ile korelasyon göstermez. Bu nedenle, eşlik eden karaciğer v inflamasyonuna rağmen çevresel nötrofil aktivite belirteçlerinin düşük ekspresyonu NASH’e nötrofil
Keywords: İç Hastalıkları; İnflamasyon; Kalprotektin; MiyeloperOksidaz; Nonalkolik Steatohepatit; Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı; Tedavi; Tıp