Dağıtım kanalı olarak banka sigortacılığının işlevselliği - Karabetyan, Alen (My University, 2010)
Banka sigortacılığının 1980 yılı sonrasında gerek dünyada gerekse Ülkemizdeki önemi artmış olup özellikle son 5 yıllık periyot içerisinde tüketicilerin kredi kullanım oranlarında görülen artış sonucunda sigorta prim üretimleri de ciddi artış göstermiştir. Tezin birinci bölümünde sigorta dağıtım kanalları ve bankaların hangi kanuni çerçevede poliçe tanzimi yapabildikleri bunun yanında banka sigortacılığında temel olarak hangi stratejilerin kullanılmakta olduğu aktarılmıştır. İkinci bölümde ise banka sigortacılığının son 4 yıllık dönemde gösterdiği artış ve sigorta sektörü içerisindeki payı ele alınmıştır. Bunun yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren dolaylı veya doğrudan sermaye ilişkisi olan Banka ve Sigorta Şirketlerinin Pazar payları ve mevcut potansiyelleri ele alınmıştır. Bu bölümde yine Avrupa’daki banka sigortacılığı hakkında da bilgilendirme yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise 30 soruluk bir anket uygulaması yapılarak sigorta şirketlerinde çalışanların banka sigortacılığına yönelik gerek işleyişin iyileşmesi gerekse daha verimli bir yapının oluşması için izlenecek yöntemlere ilişkin düşünceleri sorgulanmaktadır. Banka ve sigorta şirketi çalışanlarına ayrı ayrı uygulanan anketlerden elde edilen sonuçlar soru ve soru grupları bazında karşılaştırılmakta ve sonuçlar analiz edilmektedir. Sonuç olarak ilgili tez, hem bankaların Türkiye’deki sigortacılık faaliyetlerine ışık tutmakta hem de sigorta piyasasındaki konumunu ele almaktadır. Banka ve sigorta şirketleri arasındaki sermaye bağının verimi hangi ölçüde etkilediğini rakamsal olarak ikinci bölümde ortaya koyarken son bölümde mevcut yapının hangi yöntemlerle daha olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağına ilişkin verilere ve bu verilerin analizlerine yer vermektedir. Banka Sigortacılığı, bankasürans, sigorta dağıtım kanalları, Bankaların sigorta sektöründeki payı.

The importance of Bank insurance trade has increased after 1980 in Turkey and all around the world. Especially the increase that has been seen on the rates of credit uses by the consumers which take place in the period of last 5 years has become the reason for the significant increase of the insurance premium products. In the first part of the thesis, the distribution channels of insurance, the legal and the policy arrangement that can be arranged by the banks and the basic strategies that are used in the bank insurance trade system are explained. In the second part of the thesis, the increase that is seen on the bank insurance trade in the last four years and the part that it takes in the section of insurance is taken as the basic subject. Other than that, the banks and the insurance companies which play roles on the capital business directly or indirectly take place. The role that they play in marketing areas and the existing potential that they have are told. In this part, again, the information about bank insurance trade which takes place in Europe is being given. In the third and the last part of the thesis, by having a 30 question survey among the workers, the healing process was aimed. The development process to have a more productive functioning, and to have a more productive structure is being considered and the procedures that should be followed are considered. The results that are gotten by the surveys that are applied to each of the workers one by one who are a part of banks and the insurance companies are compared to each other and analyzed. As a result, this thesis is enlightening both the banks and the insurance trade companies proceedings and also it discusses their position in the market. By putting out the relationship of capital that is between the banks and the insurance trade companies, it shows how the productivity is effected numerically ( this takes place in the second part) and we see new ways and data analysis which are really positive to get the existing structure forth. Key Words: Bank İnsurance, Bankassurance, Insurance distribution channels, The share of banks in the insurance sector
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Sigortacılık