Günümüzde tekstil baskı tasarımlarının bebek giysilerinde kullanımı - Kurt, Vuslat Tunç (My University, 2019)
Giysi; örtünmenin ve dış etmenlerden korunmanın yanında güzel görünmek amacıyla insan vücuduyla temas eden kumaş ve benzeri ürünlerdir. İnsanlar doğadan elde ettiği lifleri boyalarla renklendirip, kendini ifade etme içgüdüsüyle duygu ve düşüncelerini dokumalar üzerinde şekillendirmeye başlamıştır. Tekstil ürünleri üzerinde renkli desenler elde etmek amacı ile bölgesel boyamalar ile baskılar yapmaya başlanıldığı bilinmektedir. Yetişkin giyiminde olduğu gibi bebek giyiminin de baskı ve desen tasarımı her sezon trendler doğrultusunda yenilenmektedir. Desen tasarımının yanında baskı teknikleri, boyar maddeler, ekolojik ve organik kumaşlar bebek giyiminin ana hatlarını oluşturan öğelerdir. Günümüzde bebek giyim trendlerinin sosyal medyanın da etkisi ile artarak son yıllarda kendine geniş bir yer edindiği görülmektedir. Çalışma kapsamında, bebek giyiminin tanımı, gelişim süreci anlatılırken, bebek giyiminde kullanılan kumaşların dekore edilmesi bağlamında baskı tekniklerine yer verilmiştir. Ebeveyinlerin bebek giyimindeki talepleri hakkında anket verilerine ulaşılmış, sayısal sonuçlara dayanarak yorumlama yapılmıştır. 0-3 yaş bebek giyiminin günümüzde geldiği tasarımsal değişim süreci incelenmiştir. Tekstil baskı tasarımlarının 0-3 yaş bebek giysilerinde kullanımı, Türkiye’de belli bir pazar payına sahip markaların 2018 ve 2019 koleksiyonları ekseninde ele alınmıştır. Bebek giyimindeki sürdürebilirlik kavramı vurgulanarak günümüzde gelinen son noktaya dikkat çekilmiştir. Cinsiyetsizlik kavramına ve öncülerine yer verilerek kız ve erkek bebek giysilerinin tasarımsal birlikteliği anlatılmıştır. Ayrıca, 5 yıldır tasarımcı olarak çalıştığım LC Waikiki’de yaptığım tasarımlar örnek olarak gösterilmiştir. Tüm bu bilgiler, baskı tasarımlarının bebek giysilerinde kullanımını ve ebeveyinlerin bebek giyimindeki tasarım anlayışını sorgulamaya hizmet etmek amacı ile irdelenmiştir. Çalışma kapsamında, bebek giyim konusunda dünyada ve Türkiye’de öncü firmalardan olan Zara, United Colors of Benetton H&M, Koton, LC Waikiki, DeFacto, Civil ve E-bebek üzerinden baskı tasarımının bebek giysilerinde kullanımı ele alınmıştır. Ayrıca farklı markalardan baskı tasarım örneklerine de yer verilmiştir.

Clothes are fabric and fabric-like products contacting with human body, in order to look good as well as covering and protecting from external factors. With the instinct of self-expression, people started to shape their feelings and thoughts on the fabrics by coloring the fibers obtained from nature with dyes. It is known that printing with local dyeing have been started to obtain colorful pattern on textile products. As in adult clothing, print and pattern design in baby clothing renews itself in line with trends every season. In addition to pattern design, printing techniques, dyes and ecological and organic fabrics are the criteria that constitute the main lines of baby clothing. It is seen that today's baby clothing trends have gained a wide place with the influence of social media. Within the scope of study, printing techniques are included with explaining the definition of baby clothing and its development process. In accordance with the survey data on the demands of parents in baby clothing, evaluations, based on numerical results, have been made. Within the scope of this study, when discussing the definition of baby clothing and its development process, the printing techniques are included in terms of decorating the fabrics used in baby clothing. In addition, the design change process of 0-3 years old baby clothing has been examined. The use of textile printing in clothes of 0-3 years old baby, is discussed in the axis of 2018-2019 collections of the brands which have a certain market share in Turkey. Emphasizing the concept of sustainability in baby clothing, attention was drawn to the point reached today. Based on the concept of sustainability in baby clothing, attention has been drawn to the point reached today. In this study, by discussing the concept of gender-neutral baby clothing and its predecessors, association of baby clothes for boys and girls is explained in terms of design. In addition, my designs at LC Waikiki, where I worked as a designer for 5 years, are shown as examples. All this information has been examined in order to serve for the questioning of the use of printing designs in baby clothes and parent’s understanding of design in baby clothing. In this study, besides, by analyzing the collections of companies leading in baby clothing in the World and Turkey such as Zara, United Colors of Benetton, H&M, Koton, LC Waikiki, DeFacto, Civil ve E-bebek, printing designs in baby clothes is discussed. In addition, printing design samples from different brands are included.
Keywords: Baby Clothing; Baby Clothing Brands; Bebek Giyim; Bebek Giyim Markaları Textile Print Design; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Tekstil; Tekstil Baskı Tasarımı; Textile