Alüminyum kompozit levhalarının işlenmesinde, CNC freze kesici takımlarının kaplama seçiminin ve işlem parametrelerinin Taguchi metodu ile optimizasyonu - Keskin, Zafer (My University, 2006)
ALÜMİNYUM KOMPOZİT LEVHALARININ İŞLENMESİNDE, CNC FREZE KESİCİ TAKIMLARININ KAPLAMA SEÇİMİNİN VE İŞLEM PARAMETRELERİNİN TAGUCHI METODU İLE OPTİMİZASYONU Bu çalışmada, Alüminyum kompozit malzemelerinin işlenmesinde kullanılan 900’lik derz bıçağı üzerine Alüminyum Titanyum Nitrür ( AlTiN ) ve Zirkonyum Nitrür ( ZrN ) kaplamaların ve CNC freze parametrelerinin etkileri incelenmiştir. Bu derz bıçağı ve CNC ile ilgili sunulmuştur. Türkiye’ de kullanımı yeni olan üç eksenli dik işlem merkezli bu CNC frezenin parametrelerinin optimizasyonu hem kalitenin arttırılması hem de maliyetin düşürülmesi açısından önemlidir. Bu parametrelerin yanı sıra takım yüzeyine en uygun kaplama türünün seçilmesi takım ömrünü artıracağı için işlem maliyetini azaltmanın yanı sıra zamandan da tasarruf sağlamaktadır. Sonraki aşamalarda geometrik şekli ve kimyasal bileşimi farklı kesici takımlara değişik kaplama türleri ve hatta seramik çok katlı ince film kaplamalar da optimizasyona dahil edilerek takım ömrü üzerindeki etkileri incelenebilir. Haziran 2006 Zafer KESKİN

OPTIMIZATION OF PROCESS PARAMETERS AND COATING SELECTION OF CNC MILING CUTTERS WITH TAGUCHI METHOD IN PROCESSING ALUMINIUM COMPOZITE PLATES In this Project, the effects of the CNC parameters and the (900) hobs which are covered with Aluminium Titanium Nitrür ( AlTiN ) and Zirconium Nitrür ( ZrN ) are studied. The CNC machine is used for processing aluminium composite panels. General information about the CNC and the hobs are given in Appendix (1 and 2). The utilization of the three axis vertical treatment centered CNC Fraise is very new in Türkey and the optimization of the CNC Fraise parameters is also very important for quality increasing and besides cost decreasing. Along these parameters to select the correct covering which is suitable fort he outfit’s surface, increases the lifetime of the hobs. This process decreases the cost also makes up for lost time. The next stage of this Project will be searching for another geometrical shapes and different types of coverings with different chemical compaunds which will increase the lifetime of the outfit . Even ceramic multi-storey coserings will be added the optimisation.
Keywords: Kalite Kontrolü; Metal-İş; Taguchi Metodu; Toplam Kalite Yönetimi; Yüzey Kaplama Teknikleri