Osmanlı devletindeki İran elçilerinin gelir-giderleri (1696-1741) - Sevinç, Nurten (My University, 2012)
OSMANLI DEVLETİNDEKİ İRAN ELÇİLERİNİN GELİR-GİDERLERİ (1696-1741) 1696-1741 tarihleri arasında Osmanlı Devleti’nde bulunan İran elçilerinin gelir ve giderlerini inceleyen bu çalışma arşiv kaynaklarından hareketle, Osmanlı-İran diplomatik münasebetleri bağlamında, Osmanlı Devleti’nin mali ve iktisadi yapısını anlamaya yönelik olarak yapılmıştır. Çalışmada İran elçilerinin Osmanlı Devleti’ne gelişi, İstanbul ve Edirne’de ikameti ve elçilerin ülkelerine dönüşü sırasında her türlü giderleri ele alınmış, bu giderlerin hangi gelir kaynaklarından karşılandığı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, iaşe giderleri bağlamında, Osmanlı sınırlarında İran elçilerinin hareketleri sırasında, konakladığı menziller ve bu menzillerden elçilere temin edilen yiyecek ve zahire fiyatlarının durumları da ele alınmıştır. Kısaca siyasi ve iktisadi münasebetler üzerinden, gider sorunu çerçevesinde, Osmanlı mali organizasyonu dikkate alınarak, gelirin etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. ran elçileri, diplomasi, gelir, gider, iaşe, hazine, vergi.

BEARERS OF OTTOMAN EMPİRE INCOME-EXPENSE OF IRAN (1696-1741) This study examines the income and expenses of the Ottoman-Iranian diplomatic relations in the context of the Ottoman Empire which were made in order to understand the financial and economical aspect of Iran’s ambassadors in the Ottoman Empire between 1696-1741 in the archival sources. In this study, the arrival of Iranian ambassadors to the Ottoman Empire, İstanbul and Edirne, during the rotation of the countries of residence and the apostles all expenses are considered, these expenses are met tried to determine which sources of income. Also, in the context of subsistence expenses, movements in the Ottoman territory during the Iranian envoys, ambassadors stayed stretches and provided food and grain prices, the range states were also discussed. In short, through political and economic relations, the problem goes under the Ottoman financial organization, taking into account the effect of income are determined. Ambasadors of Iran, diplomacy, income, expenditure, food, treasury, tax.
Keywords: Gelir ve Giderlerin Yönetimi; Osmanlı İmparatorluğu_1299-1918