Garipler Hadîsi’nin had’is tekniği açısından tedkiki - Coşkun, Mehmet Âkif (My University, 2010)
Tez Özeti Tarihte kullanılan bazı kavramlar zamanla, farklı toplumlarda farklı anlamlarda kullanılabilmektedir. İlgili hadiste yer alan garip kelimesi de aynı mahiyettedir. Bu anlamda garipler kimlerdir? “Hz. Peygamber onların açıklaması anlamında bir tasvirde bulunmuş mudur?” konusu lügat, hadis ana kaynakları ve şerhler bazında araştırılmıştır. İlgili hadisin sahih, hasen ve zayıf olarak hadis ana kaynaklarında yer aldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak hadiste kullanılan “garipler” kavramının şu anlamlarda kullanıldığı tespit edilmiştir: 1. İslam’ı öğrenme, öğretme ve yaşama hususunda her türlü fedakârlığa katlanan, bu uğurda kendi aile, akraba ve vatanından ayrılabilmeyi göze alanlardır. 2. Zaman içinde insanların her türlü ifsadını ıslah ve aslına döndürme faaliyeti içinde olan kimselerdir.
Keywords: Hadis; İslam Dini