Turizmin Dubai ekonomisine katkısı (2000 ve sonrası) - Yersel, Mesrur (My University, 2010)
Son zamanlarda popülerliği artan turizm sektörü, ekonomiye doğrudan katkı sağladığından, özellikle gelişmekte olan ülkeler için, önemi giderek artan bir sektör haline gelmektedir. Ekonominin yanı sıra kültürler arası etkileşimi artırmak, uluslararası ilişkileri geliştirmek ve ziyaretçilere iyi hizmet vermek için yapılan alt ve üst yapı çalışmaları gibi etkilerle, turizm yoğunlaştığı bölgeye sosyal açıdan ve yaşam kalitesi açısından da katkı sağlamaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 emirlikten biri olan Dubai; ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri konumundadır. Emirlik yönetimi şehrin ekonomisinin petrol gibi rezervleri giderek azalan bir sektöre bağlı kalmaması ve gelirlerindeki sektörel dağılımı zenginleştirerek dengelemek için; 1980’li yılların başında turizmi geliştirme amaçlı belirlediği proje dahilinde yatırımlarını turizm sektörüne yapmaya başlamıştır. Dubai’nin küçük yüzölçümüne rağmen, bulunduğu bölgedeki ülkelerden farklı bir duruş sergilemesi Dubai’yi ön plana çıkarmaktadır. Vergisiz alışveriş, lüks hizmet anlayışı, ekonomik ve politik istikrar, güvenlik sorununun olmaması, batı kültürüne yakın ve saygılı bir yönetim anlayışına sahip olması ve geniş turizm yelpazesiyle Dubai Ortadoğu’nun en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca Dubai’nin Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarına yakın bir konumda bulunması, bu bölgedeki insanların Dubai’yi kısa süreli tatiller için de tercih etmelerinde önemli bir etken olmaktadır. Dubai’nin hızlı bir şekilde gelişmesinde ve adının duyulmasında önemi çok büyük olan turizm sektörü, Dubai Hükümeti tarafından planlanan 2015 Kalkınma Planı’nda ekonominin lokomotif sektörü konumundadır. En çok turisti gelişmiş ülkelere sahip olan Avrupa ülkelerinden çeken Dubai 2009 yılı verilerine göre 6.1 milyon kişiyi ağırlamış ve hedefini 2015 yılında 15 milyon turist ağırlamak ve 23 milyar $ gelir elde etmek olarak belirlemiştir. Dubai, turizm, ekonomi.

With its increasing popularity in recent years and its direct benefit to the national economies, tourism sector is becoming more and more important particularly for developing countries. Apart from its economic contribution, with the infrastructure and upper structure projects carried out to provide better service to tourists, tourism sector enhances the quality of life and diversifies social life by improving inter-cultural interaction and developing international relations. Dubai, one of the 7 emirates making up the United Arab Emirates, is the largest and most crowded city of the country. In order to avoid dependence of the city’s economy on the oil sector which gives signs of decreasing reserves and to diversify and balance its revenues, emirate government has started to invest heavily in the tourism sector as part of the project initiated by the beginning of 1980s which aims to improve the tourism sector in the country. Despite its small acreage, Dubai has always been at the forefront as a result of its unique stance among other countries in the region. With tax-free shopping, concept of luxury service, economic and political stability, lack of security issues, a respectful government that is close to western culture and with its wide array of touristic offers, Dubai has turned into one of the most important tourism centers of Middle East. Also, proximity of Dubai to Europe, Asia and Africa continents, is an important factor allowing people living in these areas to choose Dubai for short vacations. Tourism sector which has a great contribution in terms of promoting Dubai and helping the country to develop, is the locomotive of the economy as defined in the Development Plan for Year 2015 developed by Dubai Government. Dubai attracts the highest number of tourists mainly from European countries and based on data from 2009, Dubai hosted 6.1 million tourists and has set its goal as 15 million tourists and 25 billion USD of tourism revenue for year 2015. Key words: Dubai, tourism, economy.
Keywords: Ortadoğu_Dubai; Ortadoğu_Turizm; Turzim_Dubai