Ferra’da kıraatlerin gramatik boyutu (Bakara suresi bağlamında) - Çakmakpunar, Sami (My University, 2012)
Ferrâ, Kıraatler, Gramer ÖZET FERRÂ’DA KIRAATLERİN GRAMATİK BOYUTU (BAKARA SÛRESİ BAĞLAMINDA) Kur’an-ı Kerîm’in lafız ve cümlelerinin farklı şekillerde okunması demek olan kıraatler, temelde noktasız ve harekesiz olan mushaf hattının imkan verdiği bir olgu olmakla birlikte aslında daha çok gramatik boyutları olan bir meseledir. Bu mesele, pek çok ilk dönem dilbilimcisi tarafından genişçe ele alınmıştır. Bunlardan biri de Kufeli bir dilbilimci ve nahivci olan Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. Ziyâd el-Ferrâ’dır. Çalışmadaki amacımız, Ferrâ’nın, Tefsîru Müşkili İ’râbi’l-Kur’ân ve Meânîhi adını verdiği ve Meânî’l-Kur’ân adıyla şöhret bulan eserinde, kıraatlere getirdiği gramatik izahları ve “Şöyle okunsaydı da Arapça açısından doğru olurdu.” diyerek önerdiği orijinal okuyuş şekillerini, Bakara Sûresi bağlamında incelemektir.
Keywords: İslam Dini; Sureler