“Kullanıcı Üretimi” Kolektif Hafıza: Adalet Yürüyüşü Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ortak deneyimlerin paylaşılmasına dayanan kolektif hafızanın inşa süreci,yeni medyada kullanıcının içerik üretimine katılmasıyla birlikte önemli bir değişimgeçirmiştir. Bu kapsamda kullanıcılar gündemdeki bir konuyla ilgili kendi deneyim,görüş, tanıklık ya da bilgilerini internet üzerinden paylaşmaya, bireysel hafızalarkamusal ya da yarı kamusal bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Böylece internette“kullanıcı üretimi” bir kolektif hafızanın oluşmakta olduğu görülmektedir. Buçalışmada da yeni medyada inşa edilen kolektif hafızanın özelliklerinin ve yenimedyanın bu süreçte nasıl bir değişim getirdiğinin anlaşılması amaçlanmıştır.Araştırma bölümünde kullanıcıların gündemdeki olaylarla ilgili başlıklar açıp kendideneyim, bilgi ve görüşlerini paylaştığı Ekşi Sözlük’te oluşan kolektif hafızayaodaklanılmıştır. Buradaki kolektif hafızanın inşa süreci ve özellikleri “AdaletYürüyüşü” örnek olayı seçilerek, kullanıcıların ürettiği içerikler içerik analiziyöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda kullanıcı üretimi içeriğedayalı olarak oluşan kolektif hafızanın yorum ağırlıklı, kısa ve parçalı bilgilerdenoluştuğu görülmüştür.

The process of constructing collective memory, based on the sharing of common experiences has undergone a major change with the inclusion of new media users in content production. In this context, users share their experiences, opinions, comments or information about a recent topic on the internet; so individual memories began to gain public or semi-public character. Thus, it has been noticed that a “user generated” collective memory has been formed on the internet. This study aims to understand the characteristics of the collective memory constructed in the new media and how the new media affected this change. The research focuses on the collective memory formed in Ekşi Sözlük, where the users open up topics related to the recent events and share their experiences, knowledge and opinions. The construction process and characteristics of collective memory in this area is investigated through the case of “Justice March”. The contents produced by the users about this event are analyzed by using the content analysis method. As a result of the research, it has been revealed that the collective memory which is based on user generated content is composed of mainly interpretive, short and fragmented information.
“User Generated” Collective Memory: The Case of Justice March
Keywords: Film, Radyo, Televizyon