Sorumluluk bağlamında din-ahlak ilişkisi - Bulut, Zeynep Beyza (My University, 2013)
Bu çalışma, din ve ahlak üzerinde sorumluluk duygusunun etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma yapılırken dökümantasyon metodu temele alınmıştır. Araştırma bulgularına göre sorumluluğun kişilerin ahlaki gelişimleri üzerinde büyük ölçüde etkili olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, dini mükellefiyetin sorumluluk duygusunun başladığı yerde başlaması, ahlaki mükellefiyetin mesuliyet duygusuyla paralellik arz etmesi de belirlemeler arasındadır. Genel olarak din yahut çeşitli değerlerden kaynaklanan tüm ahlak anlayışlarında sorumluluğun temel etki kaynağı olduğu görülmüştür. Bunun detaylandırılması tanımlamalar, örneklendirmeler ve problem çözümlemeleri şeklinde olmuştur. Bu amaçla ahlak üzerine yapılan atölye çalışmaları ve seminerlerden, yazılan kitap, dergi ve makalelerden yararlanılmıştır. İncelenen konu kapsamında ahlaklı bir bireyin kendine ve etrafındaki kişilere karşı sorumlulukları olduğu gibi canlı-cansız varlıklara ev sahipliği yapan doğaya, sahip olduğu mesleğine karşı da sorumlulukları olduğu saptanmıştır. Bu saptamalar çeşitli yönleriyle ele alınmış, son olarak konuyla ilgili öneriler belirlenmiştir.

This research has been made for examining the influence of sense of responsibility on religion and morals. As the research being carried out, documentation method was based on. As for the indications of the research, it has been understood that the sense of responsibility has great effects on the moral developments of the people. Besides, that the religious liability begins where the sense of responsibility begins and that the moral Liability parallels with sense of responsibility are among the indications. Generally, it has been seen that the sense of responsibility has the most basic impact on all of the moral values that stem either from religion or from various values. Elaborating that has been made in the form of definitions, exemplifications and analyzing problems. To this end, it has been benefited from workshops which were carried out on morals and seminars as well as various books, magazines and articles. Within the scope of the subject observed, it has been determined that how an individual having moral values has responsibilities for himself and the ones surrounding him, also he has responsibilities for the nature which embraces all alive and inanimate entities as well as his profession. These indications have been handled for their various aspects and finally the suggestions about the subject have been determined.
Keywords: Ahlak; Din Felsefesi; Din Sosyolojsi