Bilanzansatz und bewertung immaterieller vermögenswerte des anlagevermögens und googwill nach IAS/ IFRS und US-GAAP - Yolsal, Murat (My University, 2006)
MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR VE ŞEREFİYENİN ULUSLAR ARASI MUHASEBE/ FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARINA VE AMERİKAN GENEL KABUL GÖREN MUHASEBE PRENSİPLERİNE GÖRE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE DEĞERLEMESİ Bu çalışmanın amacı, maddi olmayan duran varlıkların mali tablolara alınması ve değerlemesinin hem uluslar arası hem de amerikan muhasebe prensiplerine göre karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve sonuç olarak aradaki farkların ortaya konmasıdır. Çalışmanın giriş bölümünde şirketlerin uluslar arası veya amerikan muhasebe sistemlerinden birini kullanmalarının gerekliliği belirtilip, maddi olmayan duran varlıkların şirketler için artan önemine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, uluslar arası muhasebe sistemlerinin genel işlevlerine kısaca değinilmiş ve bu bağlamda hem Uluslar arası Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartlarının hem de Amerikan Genel Kabul Gören Muhasebe Prensiplerinin gelişimi ve yapısı incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, ilk olarak şerefiye hariç diğer maddi olmayan duran varlıklar tanımlanmış, ardından maddi olmayan duran varlıkların mali tablolara alınması ve değerlemesi; önce Uluslar arası Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartlarına sonra da Amerikan Genel Kabul Gören Muhasebe Prensiplerine göre; incelenmiş, son olarak ta iki sistem arasındaki farklara değinilmiştir. Şerefiye; hem yapı itibarı ile hem de mali tablolara alınıp değerlenirken; diğer maddi olmayan duran varlıklardan önemli farklılıklar arz ettiği için, dördüncü bölüm şerefiyeye ayrılmıştır. Bu bölümde ilk önce şerefiyeyi daha iyi kavrayabilmek için, çeşitli tanımlara yer verilmiştir. Ardından şerefiyenin hesaplanması, mali tablolara alınması ve sonraki dönemlerdeki değerlemesi önce Uluslar arası Muhasebe/ Finansal Raporlama Standartlarına sonra da Amerikan Genel Kabul Gören Muhasebe Prensiplerine göre irdelenmiştir. Son olarak iki sistem arasındaki farklar – şerefiye bağlamında – belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise; bu çalışmada değinilen; maddi olmayan duran varlıkların ve şerefiyenin muhasebeleştirilmesi ve değerlemesi kapsamındaki uygulama farklılıklarının asgariye indirilmesinin şirketlere ve yatırımcılara sağlayacağı avantajlara kısaca değinilmiştir. Das Ziel dieser Arbeit ist es, Bilanzansatz und Bewertung immaterieller Vermögenswerte nach IAS/ IFRS und nach den amerikanischen Vorschriften gemäβ US – GAAP zu analysieren und deren Unterschiede aufzuzeigen. In der Einleitung, wurde sowohl die steigende Erforderlichkeit der (multinationalen) Unternehmen zu einer Bilanzierung gemäβ internationalen Regeln (IAS/ IFRS oder US – GAAP) als auch die zunehmende Wichtigkeit immaterieller Vermögenswerte für Unternehmen erwähnt. Im zweiten Kapitel wurden Hauptfunktionen internationaler Rechnungslegungssysteme kurz erklärt und in diesem Umfang wurden Entwicklung und Aufbau von IAS/ IFRS und US – GAAP beobachtet. Im dritten Kapitel wurden in erster Linie immaterielle Vermögenswerte ausschlieβlich Goodwill definiert und abgegrenzt. In zweiter Linie wurden Bilanzansatz und Bewertung immaterieller Vermögenswerte zunächst gemäβ IAS/ IFRS dann nach US – GAAP dargelegt. Schlieβlich wurden Unterschiede zwischen IAS/ IFRS und US – GAAP hinsichtlich immaterieller Vermögenswerte ohne Goodwill ausgewiesen. Goodwill ist ein spezieller immaterieller Vermögenswert und weicht seine Bilanzierung sowie Bewertung von den anderen immateriellen Vermögenswerten ab. Wegen dieser Ursache wurde das vierte Kapitel für den Goodwill reserviert. Um den Goodwill vollständig wahrzunehmen, wurden im ersten Teil vielfältige Goodwilldefinitionen gegeben. Dann wurde die Ermittlung, Bilanzierung und Bewertung des Goodwill, erstens nach IAS/ IFRS zweitens gemäβ US –GAAP, erläutert. Im letzten Teil dieses Kapitels wurden Unterschiede im Rahmen der Goodwillbilanzierung nach IAS/ IFRS und US – GAAP ausgeführt. In der Schlussfolgerung wurden wesentliche Vorteile der Minimierung der in diesem Arbeit erwähnten Abweichungen hinsichtlich der Bilanzierung und Bewertung immaterieller Vermögenswerte und des Goodwill sowohl für Unternehmen als auch für Investoren und Anteilseigner übersichtlich erklärt.
Keywords: Mali Raporlar_Amerika Birleşik Devletleri; Muhasebe