Erken eğitim alan ve almayan down sendromlu çocukların genel gelişimlerinin ve görsel algı becerilerinin incelenmesi - Şen, Sevim (My University, 2008)
ERKEN EĞİTİM ALAN VE ALMAYAN DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARIN GENEL GELİŞİMLERİNİN VE GÖRSEL ALGI BECERİLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada erken özel eğitimin Down Sendromlu çocukların tüm alanlardaki gelişimlerine ve görsel algı becerilerinin gelişimine sağladığı katkının açıkça görülebilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada erken özel eğitim almış (düzenli olarak özel eğitime 3,5 yaşından önce başlamış) Down Sendromlu çocuklarla, erken eğitim almamış çocukların görsel algı becerileri karşılaştırılmıştır. İstanbul İli’nde oturan, erken eğitim almış 6-7-8 yaşındaki 26 Down Sendromlu çocuk ve erken eğitim almamış 14 Down Sendromlu çocuk incelenmiştir. Verileri toplamak için, Çocuk bilgi formu, Erken eğitim alan ve almayan çocukların dil-bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri ve

bakım becerilerinin karşılaştırılması için Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Görsel algı gelişimlerini belirlemek ve karşılaştırabilmek için Frostig Görsel Algı Testi kullanılmıştır. AGTE Sonuçlarına bakıldığında; Dil-Bilişsel testinde erken özel eğitim alanlar ile 3,5 yaşından sonra özel eğitime başlayanlar arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Erken özel eğitim alanlar Dil-Bilişsel testinde daha yüksek puan almışlardır. İnce motor, Kaba motor ve Sosyal Beceri – Öz bakım testinde erken özel eğitim alanlar ile almayanlar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Frostig 1. alt testi El Göz koordinasyonu, 3. Alt testi Algı Sabitliği, 4. Alt testi Mekan Konum Algısı ve 5.Alt testi Şeklin Mekanla İlişkisi’nde erken özel eğitim alanlar ile almayanlar arasında anlamlı düzeyde fark bulunamamıştır. Frostig 2. Alt testi Şekil –Zemin İlişkisi’nde ve Frostig “Genel görsel algı” testinde erken özel eğitim alanlar ile 3,5 yaşından sonra özel eğitime başlayanlar arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Erken özel eğitim alanlar, daha yüksek puan almışlardır. Erken özel eğitimin “Genel görsel algı” gelişimini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. ÖZET ERKEN EĞİTİM ALAN VE ALMAYAN DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARIN GENEL GELİŞİMLERİNİN VE GÖRSEL ALGI BECERİLERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada erken özel eğitimin Down Sendromlu çocukların tüm alanlardaki gelişimlerine ve görsel algı becerilerinin gelişimine sağladığı katkının açıkça görülebilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada erken özel eğitim almış (düzenli olarak özel eğitime 3,5 yaşından önce başlamış) Down Sendromlu çocuklarla, erken eğitim almamış çocukların görsel algı becerileri karşılaştırılmıştır. İstanbul İli’nde oturan, erken eğitim almış 6-7-8 yaşındaki 26 Down Sendromlu çocuk ve erken eğitim almamış 14 Down Sendromlu çocuk incelenmiştir. Verileri toplamak için, Çocuk bilgi formu, Erken eğitim alan ve almayan çocukların dil-bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri ve öz bakım becerilerinin karşılaştırılması için Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Görsel algı gelişimlerini belirlemek ve karşılaştırabilmek için Frostig Görsel Algı Testi kullanılmıştır. AGTE Sonuçlarına bakıldığında; Dil-Bilişsel testinde erken özel eğitim alanlar ile 3,5 yaşından sonra özel eğitime başlayanlar arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Erken özel eğitim alanlar Dil-Bilişsel testinde daha yüksek puan almışlardır. İnce motor, Kaba motor ve Sosyal Beceri – Öz bakım testinde erken özel eğitim alanlar ile almayanlar arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Frostig 1. alt testi El Göz koordinasyonu, 3. Alt testi Algı Sabitliği, 4. Alt testi Mekan Konum Algısı ve 5.Alt testi Şeklin Mekanla İlişkisi’nde erken özel eğitim alanlar ile almayanlar arasında anlamlı düzeyde fark bulunamamıştır. Frostig 2. Alt testi Şekil –Zemin İlişkisi’nde ve Frostig “Genel görsel algı” testinde erken özel eğitim alanlar ile 3,5 yaşından sonra özel eğitime başlayanlar arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Erken özel eğitim alanlar, daha yüksek puan almışlardır. Erken özel eğitimin “Genel görsel algı” gelişimini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur. ABSTRACT EXAMİNATİON OF THE GENERAL DEVELOPMENTS AND VISUAL PERCEPTION ABİLİTİES OF THE CHILDREN -WITH DOWN SYNDROME- WHO HAD / HADN’T THE SPECIAL EDUCATION AT EARLY AGES The main purpose of this study is to see the contribution of the early learning program on the developments in all aspects together with the improvement of the vision perceptions of the children with down syndrome. During the study, the vision perceptions of two groups of children with down syndrome one for which attended to early learning program (started to the special education regularly before the age 3,5) and the other group who did not attend such program. 26 children with down syndrome at ages 6-7-8 ,living in İstanbul and attended early learning courses, were compared with 14 children with down syndrome who attended no such course. In order to perform the data collection child information sheet, language-cognitive, fine motor and gross motor and social skills were used together with the Ankara development Scanning Inventory (AGTE) in order to measure the self-care development and also Frostig Vision Perception Test in order measure and compare their vision perception developments. AGTE findings show that; there is a remarkable difference in the language cognition test results between the children who had special learning education at early ages and who started to such education after the age 3,5. The children who had the special education at early ages achieved higher marks in the language-cognition test comparing to the others. No remarkable difference was noted between the marks of the children who had the special education at early or late ages in the aspect of fine motor, gross motor and social skills and self-care. There was also no remarkable difference between those who had the special education at early or late ages in respect of the Frostig sub-test 1, eye-hand coordination, perception stability sub-test 3, venue-position perception subtest 4 and the subtest 5 “the relation between the figures and the venue”. There was a remarkable difference between the children who had special education before or after the age 3,5 in respect with the figure-background relation Frostig sub test 2 and Frostig “Common vision perception”. The children who had the special education at early ages achieved higher marks. The study shows that the early education effects the development of “common vision perception” in a positive way.
Keywords: Çocuk Gelişimi; Down Sendromu_Eğitim; Down Sendromu, Çocuklarda_Eğitim; Zihin Engelliler, Çocuklar