AB’NİN GÜVENLİĞİ VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ: NATO FÜZE KALKANI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
2018 yılında NATO Zirvesi sonrası ABD Başkanı Trump Rusya’ya 1987 yılında kabuledilen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşmasını (INF) defalarca ihlal ettiği gerekçesiyle ikiaylık süre verince uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı. Altı ay içinde şayet Rusya ileyeni bir antlaşma yapılmazsa ABD, INF’den çekileceğini duyurdu. Buna mukabil Rusya’da ilgiliantlaşmayı askıya aldığını ve ABD’nin NATO Füze Kalkanı projesiyle INF’i ihlal ettiğinisavunmaktadır. Soğuk Savaş düzeninde iki kutuptan birini temsil eden SSCB’nin halefi olanRusya’nın füze kalkanı projesine yaklaşımı AB’nin güvenliği noktasından son derece kritik birmeseledir. Aslında NATO Füze Kalkanı projesinin geçmişi 1980’li yıllarda Ronald Regandöneminde ABD Ulusal Füze Savunma Sistemine dayanmaktadır. Küresel siyasette devletlerinen büyük kaygılarının başında uluslararası güvenlik gelmektedir. Dünyanın en önemli süpergüçlerinden ABD bile bir köy şeklini almış modern dünyada tek başına güvenliğini tesis etmekteaciz kaldığından bu proje daha sonra revize edilerek 2010’da NATO Lizbon toplantısında EPAAprojesi (Avrupa için Aşamalı Uyarlanabilirlik Yaklaşımı) olarak kabul edilmiştir. Bu makaledebirincil kaynaklara dayanarak analitik, eleştirel, yorumlamacı ve karşılaştırmalı yöntem takipedilip öncelikle Füze Kalkanı Projesi fikrinin nasıl ve neden ortaya çıktığı üzerinde durulacaktır.Teknik olarak sistemin ne olduğu ve nasıl işlediği hakkında temel bilgiler özetlenecektir. Dahasonra Türkiye’nin tarihsel olarak kadim bağları olan İran ile ilişkilerinde Füze Kalkanı sistemininnelere sebep olacağına işaret edilecektir. AB’nin güvenliğini tesiste özellikle büyük öneme sahipbu projenin gerçekleşmesinde Türkiye’nin İran ile sahip olduğu yumuşak gücü ve diplomasisinedikkat çekilmektedir. Son olarak Füze Kalkanı projesi sürecinde Rusya’yla ilişkide Türkiye’ninsahip olduğu stratejik role yer verilecektir.

After the NATO Summit in 2018, it was shocked in the international community when US President Trump gave a two-month period to Russia by blaming it to violate the MediumRange Nuclear Forces Treaty (INF) which was adopted in 1987 by two countries. In six months, the US declared that it would withdraw from the INF if no new treaty was signed with Russia. In contrast, Russia suspended the treaty due to of claiming that US infringes it with the NATO Missile Shield project. The Russia’s approaches as an USSR’s successor to the missile shield project representing one of the two poles in the Cold War order are extremely critical issue in respect of the EU's security. Indeed, the history of the NATO Missile Shield project was based on the US National Missile Defense System in the 1980s under Ronald Regan. International security is the main concern of the states in global politics. Since US despite of being one of the super powers cannot be enough to protect its security in the modern world transforming a village this project was subsequently revised and adopted as the EPAA (Progressive Adaptation Approach for Europe) project in the Lisbon summit of NATO. In this article fallowing analytical, critical, interpretative and comparing method based on the first resources firstly, how and why the idea of the Missile Shield Project emerged will be elaborated. Technically, basic information about what the system is and how it works will be summarized. Then it will be pointed out the efficient and results of the missile shield system in regards of Turkey’s relationship with Iran which has deep historical ties. It’ll be paid attention to Turkey’s soft power and diplomacy with Iran to realize the project which has great significance to provide security of EU. Finally, it will focus on the strategic role of Turkey with Russia in the course of Missile Shield project.
THE SECURITY OF EU AND THE ROLE OF TURKEY: NATO MISSILE SHIELD SYSTEM
Keywords: Uluslararası İlişkiler