Ürün sorumluluk sigortaları - Er, Burak Hamza (My University, 2015)
Ürün sorumluluk sigortası, zarar sigortaları içinde sorumluluk sigortalarının bir türüdür. Bu sigorta türünde riziko, haklı güvenlik beklentisini karşılamayan bir ürünün üçüncü kişilere zarar vermesi ve bu zararın tazminini talep edilmesi ile gerçekleşir. Sigortacının himaye yükümlülüğü, malvarlığında eksilmeye neden olabilecek bir talebin, ürettiği veya ithal ettiği bir ürünün verdiği zarar nedeniyle sigortalıya yöneltilmesi ile başlar. Sigortalı ve/ veya sigorta ettiren ürünün vereceği zararlardan ürün sorumluluğu rejimine göre sorumlu olacak olan üretici, ithalatçı veya üretici gibi sorumlu olan kişilerdir. Bu nedenlerle ürün sorumluluk sigortasının incelenmesi ve daha iyi anlaşılabilmesi; öncelikle ürün sorumluluğu rejiminin irdelenmesini ve sorumlu olacak kişiler ile sorumlu olunacak durumların belirlenmesini zorunlu kılmaktadır. Ürünün üçüncü kişilere verdiği zararlardan sorumlu olunmasında ölçüt; ürünün tüketici hukukundaki “üründen objektif olarak beklenen veya satıcı/ üretici tarafından vaat edilen niteliklerin üründe bulunmaması” şeklinde ifade edilebilecek olan uygunluk ayıbı kavramından farklı olarak, “ürünün haklı güvenlik beklentisini karşılamaması” şeklinde ifade edilebilecek güvenlik ayıbının var olup olmadığıdır. Türk Hukuku’nda ürün sorumluluğuna ilişkin yasal düzenlemeler Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında, 85/ 374 sayılı Üye Devletlerin Ayıplı Ürünlerden Doğan Sorumluluk ile İlgili Hukuki ve İdari Düzenlemelerin Uyumlaştırılmasına İlişkin Konsey Direktifi esas alınarak yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. sorumluluğu, ayıp, riziko, sorumluluk sigortası

Product liability insurance which is the kind of liability insurance in damage insurance. The risk of this type of insurance is that, a product which doesn’t meet the legitimate security expectations damages to the third parties and the compensation of this damage occurred with the request. The auspices liability of insurer, a request which causes the decrease in the wealth, due to the damage caused by a product manufactured or imported begins with the insured against. Insured and/ or insurance maintained by the product manufacturer who will be responsible for the damage of the product according to product liability regime, are the people responsible as the importer or manufacturer. Due to these reasons, the investigation and better understanding of the product liability insurance; primarily the analysis of the product liability regime requires the identification of the people and the conditions that will be responsible. The criterion of being responsible for a product that caused damage to the third parties; the product in the consumer law products objectively as expected or vendor / manufacturer promised the quality of the product that doesn’t exist in the product. Different from as expressed defect of appropriateness, ”Not to meet the legitimate expectations of product safety” as expressed in the form, whether there is defect of security. Regulations relating to the product liability law in Turkey for the harmony with the European Union, No. 85/ 374 of Member States Responsibilities of the Defective Products with the Council Directive on the harmonization of the Relevant Legal and administrative arrangements have been made on the basis and these arrangements continue. Key Words: Product, product liability, defect, risk, liability insurance
Keywords: Ayıp; Hukuk; Hukuk ve Mevzut; Riziko; Sorumluluk Sigortası; Tüketicinin Korunması; Türkiye; Ürün Sorumluluğu