The term structure of interest rates ond empirical modeling of the Turkish term structure - Yoldaş, Emre (My University, 2002)
Bu tez faiz oranlarının vade yapısını teorik ve ampirik perspektiflerden incelemektedir. Faiz oranlarının vade yapısı üzerine alternatif teorilerin kapsamlı bir tartışmasından sonra bu modellerle ilgili ampirik bulgular sunulmuştur. Ampirik bölümde faiz oranlarının vade yapısının yatay kesit verisi (cross sectional data) kullanılarak tahmini analiz edilmiştir. Türkiye' deki vade yapısı 1994-2002 dönemi için üç farklı yöntemle aylık İMKB Tahvil ve Bono piyasası verileri kullanılarak tahmin edilmiştir. Karşılaştırılan yöntemleri McCulloch (1971,1975a) kübik spline, Chambers et al (1984) üssel polinom ve Nelson ve Siegel (1987) modelleridir. Model performansı birçok farklı kriter gözetilerek Bliss (1997) tarafından geliştirilen metodolojiyle değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre üssel polinom yönteminin örneklem içi performansı - özellikle uzun vadeler için - diğerlerinden belirgin bir biçimde üstündür. Stopaj kesintilerinin önemli bir fiyatlama faktörü oluşu da diğer bir bulgudur. Fiyatlama hatalarının zaman içerisinde bağımlı oluşu ve metodlar arasındaki kesişim, Temel Varlık Fiyatlama Teorisinin ima ettiği doğrusal fiyatlama kuralından sapma ima etmektedir.
Keywords: Faiz Oranları_Türkiye