Sosyal bilgiler dersinde karikatür destekli probleme dayalı öğrenme yönteminin problem çözme algıları, derse yönelik tutumlar ve erişi düzeyine etkisi - Tanrıkulu, Derya Duygu (My University, 2022)
Bu çalışmada ilkokul dördüncü sınıf Sosyal Bilgiler dersinde mizahi bir unsur olan karikatürlerle desteklenmiş Probleme Dayalı Öğrenme yönteminin öğrencilerin problem çözme becerilerine yönelik algılarına, Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarına ve erişi düzeylerine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda denkleştirilmemiş-eşitlenmemiş ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili, Üsküdar ilçesinde yer alan bir ilkokulda öğrenim gören 55 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubunda karikatür destekli probleme dayalı öğrenme yöntemi, kontrol grubunda ise sadece Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Program içeriği ve etkinlikleri uygulanmıştır. Deneysel uygulama yedi hafta sürmüştür. Verilerin toplanmasında “Kişisel Bilgiler Formu”, “İlköğretim Düzeyindeki Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri”, “Tutum Ölçeği” ve “Sosyal Bilgiler Dersi Bilim, Teknoloji ve Toplum Öğrenme Alanı Başarı Testi” kullanılmıştır. Ölçme araçlarından elde edilen veriler frekans (f), yüzde (%) ve çeşitli Non-Parametrik testler kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında ilkokul dördüncü sınıf Sosyal Bilgiler dersinde karikatür destekli probleme dayalı öğrenme programının öğrencilerin problem çözme becerilerine yönelik algılarını, Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumlarını ve erişi düzeylerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler sonucunda araştırma kapsamında çeşitli önerilere yer verilmiştir.

This study attempted determining the impact of the problem-based learning method supported by cartoons, which are humorous elements, in fourth-grade Social Studies course on students’ perceptions of their problem-solving skills, their attitudes to the social studies course and their level of achievement. Accordingly, the study is quasi-experimental and has a pre-test post-test unequalled control group design. The study group consists of 55 fourth-grade primary school students receiving education at a primary school located in Üsküdar, Istanbul. The cartoon-supported problem-based learning method was applied in the experimental group, whereas the standard Social Studies Curriculum was followed in the control group. The experiment lasted for seven weeks. In the collection of data, ‘Personal Information Form’, ‘Problem-Solving Inventory for Children at the Level of Primary Education (PSIC)’, ‘Attitude Scale’ and ‘Science, Technology, and Society Learning Space in Social Studies Achievement Test’ were used. The data obtained from the measurement tools were analysed using frequency (f), percentage (%), and various Non-Parametric tests. Based on the findings, it was concluded that the use of cartoon-supported problem-based learning method in teaching fourth-grade Social Studies course positively affected the students' perceptions of their levels of problem-solving skills, their attitudes to the social studies course and their level of achievement.
The effect of cartoon-supported problem-based learning method in social studies class on problem solving perceptions, attitudes towards the lesson and level of achievement
Keywords: achievement level; algı; attitude; Caricatures and cartoons in education; cartoon; erişi düzeyi Primary school; İlkokul; karikatür; karikatürler, Eğitimde; Öğrenim ve öğretim; perception; problem çözme; problem-solving; Social sciences; Social Studies course; Sosyal bilgiler; Sosyal Bilgiler dersi; Study and teaching; Turkey; tutum; Türkiye