11. sınıf görsel sanatlar dersi̇nde mobi̇l uygulamaların müze eği̇ti̇mi̇ne etki̇si̇ - Açıkgenç, Betül (My University, 2023)
Mobil Uygulamalar günümüz bilgi çağında her alanda aktif olarak kullanılmaktadır. Kültürel mirasın tanıtılmasında bu teknolojilerin kullanılması kültürün nesilden nesile aktarılmasında büyük önem taşımaktadır. Artık kültürel miras eğitiminde geleneksel yöntemler yerine yaratıcı ve yenilikçi yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle müze eğitimini yerinde gezerek, yaşayarak deneyimleme imkanı bulamayan öğrencilerimiz için mobil uygulama teknolojisi eşi benzeri olmayan fırsatlar sunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı araştırmada, müze uygulamalardan biri olan “Google Art and Culture” mobil uygulaması ile müze eğitimini pandemi döneminde, yenilikçi ve yaratıcı imkanlarla işlenebilecek bir ders program hazırlanmıştır. Yazılı metinler, detaylı incelenebilir görseller, hikayeleştirilmiş tarihi olaylar, video, animasyonlar, sesli rehberler, 3D geziler, yaratıcılık oyunları, koleksiyon oluşturma ve eğlence seçenekleri kullanılarak, müze eğitimi dersi aktarılmıştır. Yapılan çalışmalar ile araştırmanın asıl amacı Mobil Uygulamaların Müze Eğitimi dersine etkisini incelemektir. Bu kapsamda mobil uygulamaların dersteki etkisini ölçümleyebilmek için bir devlet okulunun 11. sınıf öğrencilerinden gönüllü seçilen 10 kişi ile mobil uygulamalı müze eğitimi dersi işlenmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan eylem araştırması şeklinde ele alınmıştır. Veri toplama araçları ise araştırmacı ve öğrenci günlükleri, program değerlendirme formu ve öğrenci ürünleri değerlendirme ölçeği olarak belirlenmiştir. Araştırma nitel betimleyici analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Uygulamada mobil uygulamalı öğretimin kültürel miras eğitimi ve tanıtımına artı değer kattığı, öğrenmede, ilgi ve merakı arttırdığı, eğlendirdiği, yaratıcı olanakları ve yüksek teknoloji kullanımlarının bir sonucu olarak tarih sevgisi, müze bilinci kazandırdığı, görsel ve duyumsal mekan algısını değiştirerek öğrenmeyi somutlaştırdığı sonucuna varılmıştır.

Mobile applications are actively used in every field in today's information age. The use of these technologies in the promotion of cultural heritage is of great importance in the transfer of culture from generation to generation. Creative and innovative methods are now needed instead of traditional methods in cultural heritage education. Mobile application technology offers unique opportunities especially for our students who do not have the opportunity to experience museum education by travelling and experiencing on-site. For these reasons, in this research, a syllabus that can be processed with innovative and creative opportunities in museum education has been prepared with the Google Art and Culture mobile application, which is one of the museum applications. Written texts, detailed examinable visuals, narrated historical events, videos, animations, audio guides, 3D excursions, creativity games, collection creation and entertainment options were used to teach the museum education course. The main purpose of the research is to examine the effect of mobile applications on the Museum Education course. In this context, in order to measure the effect of mobile applications in the course, a mobile applied museum education course was taught with 10 volunteers selected from the 11th grade students of a state school. The study was handled as action research, which is one of the qualitative research methods. Data collection tools were researcher and student diaries, programme evaluation form and student products evaluation scale. The research was evaluated by qualitative descriptive analysis method. In the application, it was concluded that mobile applied teaching adds value to cultural heritage education and promotion, increases interest and curiosity in learning, entertains, as a result of its creative possibilities and high technology usage, it provides a love of history, museum awareness, and concretises learning by changing the visual and sensory perception of space.
Keywords: Mobil Uygulama; Museum; Museum Education; Müze Eğitimi; Müze Mobile Application