Toplumsallaştırma yaklaşımına göre beden eğitimi derslerinde bağlı model uygulamalarının çocuğun başarısına etkisinin incelenmesi - Koşar, Dilek (My University, 2007)
Bu çalışmada, voleybol ve basketbol üniteleri kullanılarak “disiplinler arası eğitim” yaklaşımına göre işlenen beden eğitimi derslerinin, beden eğitimine yönelik ilköğretim 4.sınıf çocuğunun bilişsel ve psikomotor gelişimin yanında bağlantı kurulan fen bilgisi dersinden “Vücudumuzun bilmecesini çözelim” ve matematik derslerinden “Geometriye yolculuk” ünitelerine gelişimleri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, Ardahan ili Tekel 75. Yıl İlköğretim Okulunda’ ki 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamındaki öğrenciler deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Deney grubunun 8’i kız, 12’si erkek öğrenci kontrol grubunun ise 15’i kız 8’i erkek öğrencidir. Araştırmanın kapsamına beden eğitimi dersinden “Voleybol ve Basketbol” ünitesi, fen ve teknoloji dersinden “Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim” ünitesi ve matematik dersinden “Geometriye Yolculuk ” ünitesi alınmıştır. Deney grubuna voleybol ünitesi fen bilgisi dersi ünitesi ile basketbol ünitesi matematik dersi ünitesiyle bağlantı kurularak işlenmiştir. Kontrol grubuna ise voleybol ve basketbol ünitesi klasik yöntemle işlenmiştir. Beden eğitimi dersleri araştırmacı tarafından işlenmiştir. Sınıf öğretmenleri ise fen bilgisi ve matematik derslerini kendi öğretim yöntemlerine göre işlemeye devam etmiştir. Deney ve kontrol gruplarına, voleybol ve basketbol üniteleri ile ilgili bilgi ve beceri testleri, ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Her iki grubun sınıf öğretmenleri tarafından hazırlanan matematik ve fen teknolojisi dersiyle ilgili bilgi testleri de deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Beden eğitimi dersi her iki gruba program çerçevesinde haftada 1 ders saati olarak voleybol ünitesi için 4 hafta, basketbol ünitesi için 4 hafta süresince devam etmiştir. Araştırma, bilgi, beceri testleri uygulama süreleri dahil toplam 10 hafta sürmüştür. Sonuç olarak; deney ve kontrol grupları arasında voleybol bilgisi, basketbol becerisi ve geometri bilgisinde anlamlı bir farklılık görülmüştür.

ANALYSIS OF THE IMPACT OF CONNECTED METHOD APPLICATION CONDUCTED IN ACCORDANCE WITH INTERDISCIPLINARY TEACHİNG APPROACH IN PHYSICAL EDUCATION ON THE OVERALL SUCCESS OF THE CHILDREN In this study, personal development of the children in the courses of science and math along with their cognitive and psychomotor performance in connection with the physical education lessons by making use of volleyball and basketball sports has been analyzed in accordance with inter-disciplinary education approach. The sample group of this study has been elected among the 4th class students of 75th year primary school in Ardahan. The students within the context of this study have been split into two as experimental and control groups. Experimental group consisted of 8 girls and 12 boys and as for control group consisted of 15 girls and 8 boys. “Volleyball and Basketball” unit in physical education, “Let’s decipher our body code” unit in science and technology and “Travel to Geometry” unit in math courses constituted the content of the study. Volleyball unit connected with science unit and basketball unit with math unit were taught the experimental group whereas. Volleyball and basketball units were taught the control group in a classical way. Pre and post tests which assessed the knowledge and the competence of students in volleyball and basketball units have been applied for both experimental and control groups. Pre and post tests which were prepared by the teachers of both groups to assess the knowledge of students in math and science technology have been applied. Physical Education lessons have been carried out all along 4 weeks for both units of basketball and volleyball as 1 hour per week within the frame of pre-planned schedule. The total length of application lasted for 10 weeks including research, knowledge and skill tests and the implementation phase. Conclusion: A significant difference has been noticed between the experimental and control groups for acquiring the skills in basketball and volleyball and knowledge in Geometry.
Keywords: Başarı_Beden Eğitimi; Başarı, Çocuklarda_Beden Eğitimi; Beden Eğitimi ve Spor; Spor