Bulanık AHP yöntemi ile lojistik yönetimine çözüm yaklaşımı ve bir uygulama - Acer, Aynur (My University, 2009)
Uluslararası ticaretin gelişmesi ve teknolojinin etkisiyle birlikte günümüzde lojistik kavramı ön plana çıkmıştır. Lojistik, hammaddenin temininden bitmiş ürünün son müşteri tarafından tüketimine kadar, servis sonrası hizmetleri de içine alan ve ilgili bilgi akışını her iki yöne sağlayan, planlayan, uygulayan ve kontrol eden bir sistemdir. Firmaların maliyetlerini düşürmeleri, stratejilerini doğru bir şekilde uygulamaları, pazarda rekabet edebilmeleri ve katma değerli hizmetler yaratabilmeleri için lojistik son derece önemli bir faktördür. Bu çalışmada “Bulanık AHP Yöntemi ile Lojistik Yönetimine Çözüm Yaklaşımı ve Bir Uygulama” adı altında lojistiğin temel faaliyetlerinden biri olan İstanbul ve çevresini kapsayan depo yeri seçimi problemi, Bulanık AHP mantığıyla modellenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında kavramsal olarak lojistik ve lojistik yönetimi incelenmiştir. Lojistiğin gelişimi ve diğer işletme faaliyetleriyle ilişkisi açıklanmaya çalışılmış ve temel lojistik yönetim fonksiyonları ayrı ayrı açıklanmıştır. İkinci kısmında AHP yönteminin karar verme sürecinde ne derece etkili olduğu teorik olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Karar verme kavramı, Analitik Hiyerarşi Prosesi ve adımları ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Üçüncü kısmında bulanık mantığa değinilmiş, bulanık AHP yöntemi ayrıntılı anlatılmıştır. Son kısım olan uygulama kısmında ise en önemli lojistik yönetim fonksiyonlarından olan depo yeri seçimi bulanık AHP mantığıyla modellenmiştir. Sonuç olarak firmaların depo yeri seçiminde etkili olan kriter ve alt kriterler tez içerisinde incelenerek, yapılan değerlendirme sonucunda İstanbul ve çevresinde en iyi depo yeri seçilmiştir.

Today, the development of international trade, globalization and also the effects of technology has taken over the importance of logistics. Logistics is a system that plans, implements, and controls from the supply of raw material to the consumption of finished goods by the end customer, including the after sale services and the flow of related information in order to meet customers requirements. Logistics costs are an essential factor for enterprises to reduce total costs, to implement the right strategy, to compete in the market and to compose value added services. In this thesis a new method based on the application of Fuzzy Analytic Hierarchy Process (AHP) to solve logistics management approach is investigated. It focuses on choosing the right warehouse location, which is the major logistic costs category – warehousing, by using the Fuzzy AHP. For the location alternatives, Istanbul and sub areas are examined and built a model with a logic of a Fuzzy. Mainly this thesis is divided into four sections and breifly described conclusion. For the first section logistics is determined as historical and fundamental principles, development and management activities. And then the second section is AHP, as a process of decision making, its theory and AHP steps are examined briefly. On the third and important section the fuzzy logic as a decision making and the fuzzy AHP method are determined. The last section the implementation of choosing the most suitable warehouse location in İstanbul and sub areas by using a fuzzy AHP model is measured. The result is contrubited a great efficient criterias and sub criterias to choose the suatible warehouse location around İstanbul and sub area.
Keywords: Bulanık Mantık; Karar verme; Lojistik Yönetim; SAYISAL YÖNTEMLER_BULANIK KARAR