Belediyelerde yönetime katılım ve bir yönetime katılım tekniği olarak bilgi edinme hakkı - Özcan, Muazzez (My University, 2007)
BELEDİYELERDE YÖNETİME KATILIM VE BİR YÖNETİME KATILIM TEKNİĞİ OLARAK BİLGİ EDİNME HAKKI Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçildiği günümüz dünyasında, her alanda olduğu gibi düşünce biçimi, dolayısıyla da toplumsal yaşam alanında da köklü değişimler yaşanmaktadır. Köklü değişimlerin yaşandığı alanlardan biri de yerel yönetimlerdir. Bu sebepten ötürü, yerel halkla iç içe olan yönetimlerin yerel halka karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri büyük bir önem taşır. Bunun yanında, sorumlulukların yerine getirilmesi, sorunların yerinde tartışılması, yerel politikaların belde halkı ile beraber belirlenmesi gibi kent yönetimine katılım sürecinde, yerel yönetimler önemli işlevlere sahiptir. Yönetime katılım, siyasal sosyalizasyona ve yurttaşların siyasal sistemin bir parçası olmalarına imkan sağlar. Böylece, şeffaf politika ve uygulamalarla hedeflenen amaçlar gerçekleştirilir ve özgürlükçü, çoğulcu, sivil demokratik değerlere sahip bir toplum yapısı gelişir. Yönetime katılım olgusu öncelikli olarak yurttaşların katılım bilincine sahip olmalarını gerekli kılmaktadır. Katılımda gerekli olan bilgiye sahip olabilmek veya yönetsel alandaki bilgilere ulaşabilmek için bireylere tanınan bilgi edinme hakkı, yönetimin denetlenmesini sağlamak açısından vazgeçilmez bir nitelik taşımaktadır. Yerel yönetimler, yönetime katılım ve bilgi edinme hakkı ekseninde gelişen bu çalışmada, bireyin yönetim karşısındaki duruşunu belirleyerek, kendisine tanınan hakların bilincinde olarak ve sahip olduğu temel haklardan, özellikle de bilgi edinme hakkından yararlanarak bilişsel bir hazırlık içinde yönetime katılımını incelendi. Ayrıca, bir yönetime katılım tekniği olarak bilgi edinme hakkı, bu hakkın yönetime katılımdaki rolü, siyasal ve sosyal alandaki kazanımları ve Bilgi Edinme Kanunu farklı yönleriyle incelendi.

TAKING PART IN MUNICIPILITIES GOVERNMENT AND OBTAINING INFORMATION RIGHT AS A PARTICIPATING TECHNIQUE FOR GOVERNMENT Nowadays there are fundamental transformations not only about the form of thought, but also in the area of social life, in our world in which we pass the information community from the industry community. Social goverments are one of the area that have transformation with the help of local goverments the individual gets the posibility of taking role in the management by using the different participations canals presented to himself. With this way, any determined group can not obtain the goverment, different groups can express themselves in the goverment. Participation to management provides possibility to politic sociolization and give chance to people to become one of the part of politic system. By this way we can reach the aim targeted by the confess politic and applications and there will be a social structure has independence, pluralist and civil democracy. Participation to government firstly requires the consciousness of citizen about participation. Freedom to attain information presented to individual for getting the necessary information in participation or for gaining infomation in the executive area. In this thearetical study that developed with the understanding of the local government, participation to management and freedom to attain inormation the participation of individual by using the basic rights he has, especially the freedom to attain information and by determing the attitude of individual against the goverment and by being consciousness of the basic rights he has are examined. In addition, the freedom to attain information as one of the technique of participation to management and the role of this freedom in participation to management the profits in the social and politic area moreover the freedom to obtain information are examined with is different sides.
Keywords: Mahalli İdareler; Yönetim ve Organizasyon_Belediyeler (Yerel Yönetimler); Yönetime Katılım