Farklı Statik Germe Şiddetlerinin Diz Propriosepsiyonu Üzerine Akut Etkileri - OĞUZ, SEMRA (My University, 2022)
Amaç: Germe egzersizi rehabilitasyonda sıklıkla kullanılmaktadır. Bununla birlikte germe egzersizleri kas reseptörlerini ve ilgili eklem propriosepsiyonunu etkileyebilir. Amacımız hamstring kaslarına üç farklı şiddette uygulanan statik germe egzersizlerinin (SGE) diz propriosepsiyonu (DP) üzerine olan akut etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya 18-45 yaş aralığında 108 sağlıklı yetişkin (103 Erkek, 5 Kadın) dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen katılımcılar randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Gruplara farklı germe şiddetleri ile (maksimum germe şiddetinin %50’si, %75’i ve %100’ü), 30 saniye süreli SGE uygulandı. SGE dominant taraftaki hamstring kasına 3 tekrarlı olarak gerçekleştirildi. Grupların germeden önce ve hemen sonra 20 ve 45 derecelik fleksiyon pozisyonunda DP değerlendirildi. Bulgular: : Farklı şiddetteki SGE öncesi ve sonrası 20 ve 45 derecelik diz fleksiyonundaki propriosepsiyon ölçümlerinin hem grup içi değerleri hem de gruplar arası karşılaştırma sonuçları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç ve Öneriler: Farklı şiddetlerde uygulanan SGE’nin DP üzerine etkisi olmadığı saptandı. Bu araştırmada üç farklı tip germe şiddeti sonrası akut etki değerlendirilmiş olup farklı süre ve tekrar sayısındaki germe uygulamalarının akut ve kronik etkinliğinin irdelenmesine ihtiyaç vardır.

Purpose: Stretching exercise is frequently used in rehabilitation. However, stretching exercises may affect muscle receptors and related joint proprioception. So, this study aims to investigate the acute effects of static stretching exercises (SSE) of different intensities performed on the hamstring muscle group on knee joint proprioception (KP). Method: The study included 108 healthy adults (103 Male, 5 Female) aged 18-45 years. Participants were randomly divided into 3 groups. SSE was applied to the groups for 30 seconds with different stretching intensities (50%, 75%, 100%). SSE was performed on the hamstring muscle of the dominant side with 3 repetitions. KP was evaluated at 20 and 45 degrees before and immediately after stretching of the groups. Results: There was no significant difference in the intra-group and intergroup comparison results of the proprioception measurements at 20 and 45 degrees before and after SSE, with different severity (p > 0.05). Conclusion and Suggestions: It was determined that SSE, applied at different intensities had no effect on KP. In this study, the acute effect was evaluated after three types of stretching intensity. So, it is suggested to examine the acute and chronic effects of stretching applications of different durations and repetitions.
Acute Effects of Different Static Stretching Intensities on Knee Proprioception
Keywords: Sağlık Bilimleri; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Health Sciences; Physical therapy and rehabilitation; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; REHABİLİTASYON; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; REHABILITATION; Fizik Tedavi, Spor Terapisi ve Rehabilitasyon; Kayropraktik; Rehabilitasyon; Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation; Chiropractics; Rehabilitation; Knee; Static Stretching; Stretching Intensity; Proprioception.; Diz; Statik Germe; Germe Şiddeti; Propriosepsiyon.