1 Numaralı Dikimevi Müdürlüğü’nde ürün kalitesine etki eden faktörler ve iyileştirmeye ilişkin çözüm önerileri - Yüksel, Özlem (My University, 2005)
1 NUMARALI DİKİMEVİ MÜDÜRLÜĞÜ'NDE ÜRÜN KALİTESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER VE İYİLEŞTİRMEYE İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Araştırmada; Dikimevinde gelişen ve değişen kalite bilincini yakalamak ve sistemin sürekliliğini sağlamak için üretimde kaliteyi etkileyen faktörlerin neler olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın amacı ve önemi ele alınmıştır. İkinci bölümü Genel Bilgileri oluşturmaktadır. Bu bölümde Hazır Giyim, Kalite ve 1 Numaralı Dikimevi Müdürlüğü'nün mevcut durumu verilmiştir.Üçüncü bölümde materyal, verilerin toplanması, değerlendirme yöntemleri, evren, örneklem, veri kaynakları ve işlenmesi ile ilgili istatistik teknikler yer almaktadır. Çalışmada mevcut sistemde ustabaşı, ekipbaşı, son kontrol ve nokta kalite kontrol elemanlarının yapmış oldukları kontrollerin sonuçları, hata toplama kartlarından günlük olarak alınarak elde edilen veriler aylık tablolara aktarılmıştır.Dördüncü bölümde bulgular incelenmiştir. Aylık hata toplama tabloları istatistik grafikler haline getirilmiştir. Daha sonra aylık verilerin genel olarak gösterildiği bir grafik hazırlanmış ve hatalar pareto tekniğine göre sınıflandırılmıştır.Hata sebeplerinin araştırılması için çalışma grubu oluşturulmuş ve beyin fırtınası tekniği kullanılarak hatalar ve nedenleri sebep sonuç analizi yapılarak balık kılçığı halinde belirlenmiştir.Kaliteyi etkileyen faktörler arasında kişilerden kaynaklanan hataların bulunması nedeniyle çalışanların durumu incelenmiş, işçi mevcutları, cinsiyetleri, yaşları, eğitim durumları, tecrübeleri ile ilgili bilgiler personel kayıtlarından alınarak grafikler şeklinde gösterilmiştir.Beşinci bölümde, elde edilen veriler ve bulgular değerlendirme ve tartışma başlığı altında tartışılmıştır. Değerlendirme sonuçları göz önünde bulundurularak önerilerde bulunulmuştur. Öneriler doğrultusunda Dikimevinin üretim hattında ortaya çıkacak olası hataların önlenmesi amacıyla hata analiz kartları hazırlanmıştır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: ·Ara kontrollerin daha sistematik bir şekilde yapılmadığı görülmüştür. ·Aynı noktaların farklı kişiler tarafından tekrar kontrol edilmesinden dolayı bir iş gücü kabının oluştuğu tespit edilmiştir. ·İşçilikten dolayı meydana gelen hataların eğitim ve motivasyon eksikliğinden ortaya çıktığı belirlenmiştir. Ocak, 2005Özlem YÜKSEL

PRODUCT QUALITY EFFECTING FACTORS AND SUGGESTIONS TO IMPROVE THE QUALITY AT NUMBER 1 TAILORING WORKSHOP DIRECTORATE At research, the quality effecting factors at production in the Tailoring Workshop was tried to be determined in order to catch the changing and developing quality consciousness and in order to provide the continuity of the system. This reseach consists of five parts. Part one is the Introduction. In this part, the aim and the importance of the research was dealt with. Part two constitutes the General Information. In this part, ready-made clothing, quality and the current status of the number one tailoring workshop Directorate was explained. In Part three, material, data collection, evaluation methods, samples, statistical techniques for data sources and data processing take place. Daily data obtained from mistake collection cards, which are the result of works of foreman, team leader, final control and point control personel, was transfered to the monthly tables. In part four, findings were examined. Firstly, the monthly mistake collection tables were demonstrated as graphs. After that, a general graph of monthly data was prepared and mistakes were classified according to pareto technique. A work group was established in order to search the causes of mistakes. Mistakes and causes were determined as fish bone using the brain storming technique on cause and result. Due to the determination of personel oriented mistakes among the factors effecting the quality, the sitiuation of workers such as their number, their sexuality, their age, their education level, and their experience, was analysed and demonstrated in graphs using the data in their personel records. In part five, the abtained data and findings were descussed under the heading of Evaluation and Discussion. According to the evaluation results, some suggestions were made. Considering the suggestions, mistake analysis cards were prepared in order to prevent the possible mistakes on production lines of tailoring workshop. Some important research results are as follows: It was determined that: ·Intermediate controls are not performed systematically, ·The same control points are controlled repeatedly by different control workers, which results in a loss of man hour. ·Worker mistakes are mainly due to the lack of training and motivation. January, 2005Özlem YÜKSEL
Keywords: Giyim Üretimi; Giysi ve aksesuvarlar; İmalat; Tekstil