Postmenapozal diyabetik sıçanlarda Myrtus communis subsp. Communis’in kognitif ve nöronal fonksiyonlar üzerine etkisi. - Kadıoğlu, Süha Beril (My University, 2017)
Amaç: Çalışmanın amacı, deneysel olarak oluşturulan postmenapozal diyabet modelinde meydana gelen kognitif fonksiyonlardaki bozulmalarda, antikolinesteraz, fitoöstrojenik ve hipoglisemik aktiviteleri olduğu ileri sürülen Myrtus communis subsp. communis’in etkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Dişi Sprague-Dawley sıçanlar 7 gruba ayrıldı; Kontrol (K), Overektomi (OVT), Diyabet (D), Overektomi ve diyabet (OVT+D), Overektomi, diyabet ve östrojen tedavili (OVT+D+E2), overektomi, diyabet ve donepezil tedavili (OVT+D+Don) ve overektomi, diyabet ve Myrtus communis subsp. Communis tedavili (OVT+D+MC). Deneylerin başında ve sonunda kan şekeri ölçümleri yapıldı. Deney sonunda yeni obje tanıma testindeki performansları değerlendirilen hayvanlar dekapite edilerek kan ve doku örnekleri alındı. Serumda östradiol düzeyleri ve hipokampus dokusunda neprilisin, amiloid beta (Aβ), asetilkolinesteraz (AChE), kolin asetil transferaz (ChAT), beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BKNF), insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1), Doublecortin (DCX), TUC-4, polisialillenmiş nöral hücre adezyon molekülü (PSA-NHAM) ve nöronal nikotinik asetilkolin reseptörünün α7 alt ünitesi (α7 – nAChR) incelendi.Bulgular: Overektomi + diyabet grubunda kan glikoz düzeylerinde, AChE ve Aβ düzeylerinde artış, BKNF düzeylerinde azalma ve yeni obje tanıma testi performanslarında düşüş meydana geldiği görüldü. MC ekstresi uygulanan grupta kan glikoz düzeylerinde ve AChE düzeylerinde anlamlı değişiklik bulundu. Yeni obje tanıma testi performanslarında ve hipokampus dokusunda kolinerjik nöron dejenerasyonu ile ilgili ChAT enziminde, α7 – nAChR düzeylerinde, Aβ’nın degredasyonundan sorumlu neprilisin düzeylerinde, BKNF ve IGF-1 düzeylerinde, ve nörogenezde rolü olan PSA-NHAM düzeylerinde iyileşme olduğu bulundu. Sonuçlar: Myrtus communis subsp. communis ekstresi postmenapozal diyabette hem kan şekerini düşürmüş hem de kognitif ve nöronal fonksiyonlarda iyileşme sağlamıştır.

Aim: The aim of the study is to investigate the positive effects of Myrtus communis subsp. communis on memory with suggested anticholinesterase, phytoestrogenic and hypoglycaemic activities in cognitive functioning impairment on the experimental model of postmenopausal diabetes. Material and Method: Female Sprague-Dawley rats were divided into 7 groups; Control (C), Overectomy (OVT), Diabetes (D), Overectomy and diabetes (OVT + D), ovectectomy, diabetes and estrogen (OVT + D + E2), ovectectomy, diabetes and donepezil (OVT + D + Don), ovectectomy, diabetes and Myrtus communis subsp. communis (OVT + D + MC). Blood glucose measurements were made at the beginning and end of the experiments. After decapitation, blood and tissue samples were taken. Serum estradiol levels were measured, in hippocampus; neprilysin, amyloid beta (Aβ), acetylcholinesterase (AChE), choline acetyl transferase (ChAT), brain-derived neurotrophic factor (BDNF), insulin-like growth factor-1 (IGF-1), polysialylated neural cell adhesion molecule (PSA-NCAM) and α7 subunit of neuronal nicotinic acetylcholine receptor (α7-nAChR) were examined, and perfor-mance of animals in the novel object recognition test (NORT) was evaluated. Results: Animals with overectomy and diabetes showed increased levels of blood glucose, AChE and Aβ, decreased levels of BDNF, and decreased performance of novel object recognition test. Significant decrease observed in blood glucose levels and AChE levels in the group receiving MC extract and we found improvement in NORT performances and in hippocampus tissue; ChAT and α7-nAChR levels related with cholinergic neuron degeneration, neprilisin levels which is responsible for Aβ degradation, PSA-NCAM levels related with neurogenesis and BDNF and IGF-1. Conclusion: Myrtus communis subsp. communis extract has improved cognitive and neuronal functions in postmenopausal diabetes.
Keywords: Bellek bozukluğu Postmenopausal diabetes; Diyabet; Farmakoloji; Hastalıklar; Komplikasyonlar; Memory impairment; Myrtle; Postmenapozal diyabet