Investigation of the up conversion and down conversion properties for photonic applications of TeO2 glasses activated with Yb:Er/ Yb:Tm/ Yb:Ho/ Yb:Pr rare earth ions - Doğan, Anıl (My University, 2021)
Yb3+/ Er3+, Yb3+/ Tm3+, Yb3+/ Ho3+ ve Yb3+/ Pr3+ ikili katkılı TeO2-ZnO-BaO camları geleneksel eriyik sönümleme yöntemi ile üretilmiştir. Tüm camların soğurma spektrumları 400-1100 nm aralığında ölçülmüştür. TZBYE, TZBYT ve TZBYH camlarının spektral özellikleri, 975 nm lazer uyarımı altında up-conversion emisyon mekanizmaları araştırılmıştır. TZBYP camlarının down-conversion mekanizması ve 439 nm lazer uyarımı altında çoklu foton emisyonları incelenmiştir. Ayrıca bu camların yakın kızılötesi bölgedeki spektral ölçümleri 900-1700 nm dalga boyları aralığında alınmıştır.TZBYE ve TZBYH camlarının yeşil emisyon şiddetlerinin uyarım gücü ile arttığı, TZBYT camların mavi ve kırmızı emisyonlarının uyarım gücü ile arttığı, TZBYP camlarının ise tüm emisyon şiddetlerinin arttığı gözlenmiştir.TZBYE, TZBYT ve TZBYH camlarının sıcaklık hassasiyetleri, Er3+, Tm3+ ve Ho3+ iyonlarının termal olarak bağlanmış enerji seviyelerinin emisyon şiddetlerinin sıcaklığa bağlı olarak değişimini esas alan floresans yoğunluk oranı tekniği ile belirlenmiştir. Termal olarak bağlanmış 2H11/ 2 ve 4S3/ 2 seviyelerinin en yüksek mutlak hassasiyeti, TZBYE camları arasında 353 K sıcaklığında 0.0067 K-1 olarak hesaplanmıştır. TZBYT camlar için, termal olarak bağlanmış 3F4 ve 3H4 seviyelerinin maksimum mutlak hassasiyeti 553 K sıcaklığında 0.023 K-1 olarak hesaplanmıştır. TZBYH camlarında ise, 5S2 ve 5F5 enerji seviyelerinin en yüksek mutlak hassasiyetinin 503 K sıcaklığında 0.011 K-1 olduğunu görülmüştür.Bu sonuçlar, Yb3+/ Er3+, Yb3+/ Tm3+, Yb3+/ Ho3+ ve Yb3+/ Pr3+ ikili katkılı TeO2-ZnO-BaO camlarının hem aydınlatma hem de sıcaklık sensör teknolojileri için gelecek vaat eden adaylar arasında olduğunu göstermektedir.

Yb3+/ Er3+, Yb3+/ Tm3+, Yb3+/ Ho3+ and Yb3+/ Pr3+ co-doped TeO2-ZnO-BaO glasses were manufactured by the conventional melt quenching method. The absorbance of all glasses was measured at the range of 400-1100 nm. Spectral properties of the TZBYE, TZBYT and TZBYH glasses were investigated up-conversion emission mechanisms under the wavelength of 975 nm excitation. Down-converted multi-photon emissions of TZBYP glasses were investigated under 439 nm laser stimulation. Further, the spectral measurements of these glasses in the near infrared region were taken at the range of 900-1700 nm wavelengths.The green emission intensities of TZBYE and TZBYH glasses increase with increasing excitation power, the blue and red emission intensities of TZBYT increase with increasing excitation power, and all emission intensities of TZBYP glasses increase with increasing excitation power.The temperature sensing abilities of the TZBYE, TZBYT and TZBYH glasses were determined from thermally coupled energy levels of Er3+, Tm3+ and Ho3+ ions through the fluorescence intensity ratio technique. The highest absolute sensitivity of thermally coupled levels, 2H11/ 2 and 4S3/ 2, was determined as 0.0067 K-1 at 353 K among the TZBYE glasses. For TZBYT glasses, the maximum absolute sensitivity of thermally coupled 3F4 and 3H4 levels was calculated as 0.023 K-1 at 553 K. TZBYH glasses indicated that the highest absolute sensitivity of 5S2 and 5F5 levels is 0.011 K-1 at 503 K which belongs to TZBYH2 glass.These results show that Yb3+/ Er3+, Yb3+/ Tm3+, Yb3+/ Ho3+ and Yb3+/ Pr3+ co-doped TeO2-ZnO-BaO glasses are promising candidates for both lighting and temperature sensor technologies.
Yb:Er/ Yb:Tm/ Yb:Ho/ Yb:Pr nadir toprak iyonu katkılı TeO2 camlarının fotonik uygulamalar için upconversion ve down-conversion özelliklerinin incelenmesi
Keywords: Fizik; Physics; tellür cam tellurite glass