Ses komut tanıma ile gezgin araç kontrolü - Çelebi, Muharrem (My University, 2012)
SES KOMUT TANIMA İLE GEZGİN ARAÇ KONTROLÜ Ses tanıma sistemleri günlük hayatta birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Ev, otomobil, ofis, hastane ve fabrika, cep telefonu, internet gibi ortamlarda ses tanıma sistemlerini görmekteyiz. Ses tanıma sistemlerinin önemli çalışma ve uygulama alanı olarak komut – kontrol sistemleri görülmektedir. Bu tür ses tanıma sistemlerinde bir komut kümesi ve bu kümedeki her bir komuta karşılık gelen işlevler kümesi mevcuttur. Amaç mikrofonla alınan sesli ifade verilerini komutlar içinde tespit etmek ve tespit edilen bu komuta karşılık gelen işlevi gerçekleştirmektir. Örneğin, motorlu tekerlekli sandalye uygulamalarında, genel mekanik sistemlerin yerine ses komut tanıma sistemleri geliştirilebilir. Otomobil içindeki elektronik cihazlar ses komutları ile kontrol edilebilir. Bu tez çalışmasında, ses komut tanıma ile gezgin araç kontrolü gerçekleştirmek istenmiştir. Bu çalışma, kullanıcılara herhangi bir cihazı kontrol etmek için kullanım kolaylığı, hareket serbestliği, uzaktan veri girişi imkanı sağlamaktadır. Bu çalışmada MATLAB paket kullanılarak ses komutları bilgisayar ortamına kaydedilmiştir. Ses komut tanıma sisteminde yalıtık kelime tanıma sistemi tercih edilmiştir. Öznitelik çıkarma yöntemi olarak Mel frekans kepstrum katsayıları kullanılmış, öznitelik eşleştirme yöntemi olarak ise vektör nicemleme yöntemi kullanılmıştır. Gezgin araç kontrolü için “ileri git”, “geri git”, “sağa dön”, “sola dön” ve “dur” komutları kullanılmaktadır. Bilgisayar ortamında ses komutlarını tanıma işlemi yapıldıktan sonra radyo frekansları ile komut bilgisi gezgin araca iletilmektedir. Gürültüsüz ve gürültülü olmak üzere iki ayrı ortamda yapılan çalışmalarda sırasıyla, %96, %68 başarı oranları elde edilmiştir.

MOBILE VEHICLE CONTROL WITH VOICE COMMAND RECOGNITION Voice recognition systems appear in many areas of everyday life. We can see the voice recognition systems in many different areas such as home, car, office, hospital, factory, mobile phone and internet. The important area of study and practise for voice recognition systems is command - control systems. In such systems there is a set of commands and also a set of functions to correspond each set of commands. The purpose is to detect the vocal expression data which are received from a microphone and perform the function which correspond that command. In this thesis, it is aimed to perform voice command recognition and mobile vehicle control. This study provides ease of use to control any device, mobility and remote data entry to users. In this study, voice commands are recorded to computer by using MATLAB. The isolated word recognition system is prefered in voice command recognition system. Mel Cepstrum coefficients have been used as the method of feature extraction. In addition, feature matching method has been used as the method of the vector quantization. The commands, “go forward”, “go back”, “turn right”, “turn left” and “stop” are used to control the mobile vehicle. After having the recogniton process by using compur voice commands, radio frequencies have been transmitted to the mobile vehicle. In studies which have been made in two seperate environment as noiseless and noisy, success rates are determined as %96, %68 respectively.
Keywords: Bilgisayarlı Kontrol