Scoring campaigns in retail sector - Demirboğa, Emrah (My University, 2008)
PERAKENDE SEKTÖRÜNDE KAMPANYA SKORLAMA Türkiye’de perakende sektörü son yirmi senedir hızla gelişme göstermektedir. Bu yükselen sektördeki rekabet gün geçtikçe müşterilerin ilgisini çekmeyi perakendeciler için daha önemli hale getirmektedir. Bu çerçevede kampanyalar, müşterilerin dikkatini çekmekte perakendeciler için hayati önem taşıyan araçlardır. Pazarlamada en uygun koşulları en uygun fiyatla doğru kişilere doğru zamanda iletebilmek önemlidir. Bu noktada kampanyalar müşterileri etkilemek açısından çok önemli rol oynarlar. Bu yüzden hangi kampanyanın ne zaman uygulanacağını bilmek için perakendecilerin yeterince bilgi sahibi olmaları gerekir. Promosyon, tutum ve davranışları etkilemek için satıcı ile potansiyel alıcı ya da diğerleri arasındaki iletişim bilgisidir. Pazarlama yöneticisinin başlıca promosyon görevi; hedef müşterileri, aradıkları ürünün doğru zamanda ve uygun fiyatta ulaşılabilir olduğundan haberdar etmektir. Pazarlama yöneticisinin iletişimi hedef müşteri ve davranışlar tarafından belirlenir. Mesajın müşterilere nasıl ulaştırıldığı pazarlama yöneticisi tarafından seçilecek çeşitli metotlara bağlıdır. Bunun için kitlesel satış yöntemleri, ilan, reklam, bireysel satış ve satış promosyonu gibi birçok promosyon metodu vardır. Bu tez, perakende sektöründe yapılan satış promosyonlarının ürün kategorilerini aktif hale getirmek ve birbirleri ile olan ilişkilerini geliştirmekle ilgili kampanyaların değerlendirmelerini içermektedir. Sonuçlar hangi kampanyanın ne zaman ve hangi ürün kategorisi için yapılması gerektiği hakkında bilgi veren Yapısal Eşitlik Modellemeleri yardımıyla kurulmuş modellerle özetlenmiştir.

SCORING CAMPAIGNS IN RETAIL SECTOR Retail sector has rapidly grown in Turkey for the last twenty years. Competition in this developing sector has also increased the importance of gaining consumers’ interests more. The campaigns are vital tools for retailers to gain interests of their consumers. In marketing, it is so important to offer a right price in right product to right customers at the right time. At this point, campaigns have crucial roles to affect customers. Thus, to know when to conduct which campaign is a highly required knowledge for the retailers. Promotion is communicating information between the seller and the potential buyer or others to influence attitudes and behavior. The marketing manager’s main promotion job is to tell target customers that the right product is available at the right place at the right price. What the marketing manager communicates is determined by target customer and attitudes. How the messages are delivered depends on what blend of various promotion methods the marketing manager choose. There are several promotion methods; mass selling, publicity, advertising, personnel selling, sales promotion. This thesis contents evaluations of campaigns related to activation and relationship of product categories when a sales promotion is made in retail sector. Results extracted from models, which are established with the help of Structural Equation Modeling, give the idea of which campaign should be conducted at when and for which product category.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Perakende; Rekabet