Enformasyon savaşında iletişim yönetiminin rolü : güvenlik güçleri için bireysel sosyal medya kullanımı - Mete, Murat (My University, 2021)
Enformasyon savaşının etkili bir aracı haline gelen sosyal medya, kullanıcılar açısından birtakım riskler de barındırmaktadır. Bu kapsamda, güvenlik güçlerine mensup kullanıcıların, istihbarat arayışındaki kişi ve kuruluşların hedefi haline gelmesi olasılık dahilindedir. Bu çalışmada güvenlik güçleri mensuplarının bireysel sosyal medya kullanım alışkanlıkları, iletişim yönetimi bağlamında incelenerek, sosyal medya kullanımından kaynaklanabilecek risklerin belirlenmesi ve bu risklere karşı çözüm önerileri geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölümünde, keşfedici sıralı desen kullanılarak ilk aşamada nitel, ikinci aşamada nicel araştırma gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma aşamasında; konunun uzmanlarıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler aracılığıyla enformasyon savaşında sosyal medyanın rolü ile güvenlik güçlerine mensup personelin bireysel sosyal medya kullanımına ilişkin muhtemel risk alanları ve çözümlerin neler olabileceği keşfedilmeye çalışılmıştır. Nitel analiz sonucunda elde edilen bulgulardan yararlanılarak bir anket hazırlanmıştır. Bu ölçme aracı, nicel araştırma için kullanılmış ve ön testten sonra daha büyük bir örnekleme uygulanmıştır. Sonuç olarak, sosyal medyanın güvenli kullanımı için düzenlemelere gereksinim duyulmakla birlikte personelin eğitimi ve bilinçlendirilmesinin öncelik taşıdığı tespit edilmiştir.

THE ROLE OF COMMUNICATION MANAGEMENT IN INFORMATION WARFARE: INDIVIDUAL SOCIAL MEDIA USAGE FOR SECURITY FORCES
Keywords: Communication; communication management; enformasyon savaşı; Halkla ilişkiler; İletişim; iletişim yönetimi; karma yöntem araştırması information warfare; Management; mixed method study; Public relations; social media; sosyal medya; Yönetim