Liderlik tarzı ve işe yabancılaşmanın işten ayrılma niyeti üzerine etkisi - Dinç, Nurdan (My University, 2019)
Liderin tutumu çalışanları olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilmekte, işletme içerisindeki durumunu, kuruma ve işe bağlılığını önemli ölçüde etkilemektedir. Günümüz küreselleşen dünyasının rekabet ortamında sürdürülebilirliğini sağlamak isteyen işletmelerin ise kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayabilecek olan insan kaynağına gereken önemi vermesi gerekmektedir. Değişen koşullar altında artık liderin otorite, güç ve emir verme ile başarı sağlaması zor hale gelmiş, astların harekete geçmesini ve başarısını sağlamada etkileşimin önemi artmış, bu durum da etkileşimci ve dönüşümcü liderliği gündeme getirmiştir.Lider çalışanlarının düşüncelerini, duygularını, isteklerini, değer yargılarını ve inançlarını önemsediği sürece çalışanları örgüt amaçlarına daha etkin bir şekilde yönlendirebilmekte, kuruma ve işe aidiyeti sağlayabilmekte, çalışanın yabancılaşmasına ve işten ayrılma isteğine engel olabilmektedir.Tezin amacı liderlik davranışının ve işe yabancılaşma düzeyinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir.Bu bağlamda önce liderlik tarzları, işe yabancılaşma ve işten ayrılma niyeti ile ilgili literatür taraması yapılarak tezin teorik kısmı oluşturulmuştur. Daha sonra değişkenler arasındaki ilişkiyi ele almış olan çalışmalar incelenerek araştırmanın modeli belirlenmiş, hipotezler oluşturulmuştur.Tezin araştırma kısmında da özel bir sağlık kuruluşu çalışanlarına anket uygulaması yapılmış, elde edilen veriler istatistiksel teknikler ile değerlendirilerek analiz edilmiştir.Yapılan araştırma sonucunda liderlik tarzı ve işe yabancılaşmanın işten ayrılma niyeti üzerinde ve liderlik tarzının da işe yabancılaşma üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.

The behavior of the leader within the organization can affect employees positively or negatively. The attitude of the leader has a significant impact on the employees' position in the company, their loyalty to the organization and the work. Businesses who want to ensure the sustainability of today's globalizing world in the competitive environment should give the necessary importance to the human resources that can ensure the efficient and efficient use of resources. Under the changing conditions, it has become difficult for the leader to succeed with authority, power and giving orders, the importance of the interaction has increased in ensuring the subordinates to take action and success, and this has brought the interactionist and transformational leadership to the agenda.As long as the leader cares about the thoughts, feelings, desires, value judgments and beliefs of the employees, he / she can direct the employees more effectively to the organizational objectives, provide the belonging to the company and the work, prevent the alienation of the employee and the desire to quit.The aim of the thesis is to examine the effect of leadership behavior and alienation on job intention.In this context, first of all, literature review about leadership styles, alienation from work and intention to quit has been done and theoretical part of the thesis has been formed. Then, the studies that deal with the relationship between the variables were examined and the model of the research was determined and hypotheses were formed.In the research part of the thesis, a questionnaire was applied to the employees of a private health institution and the data obtained were evaluated and analyzed with statistical techniques.As a result of the research, it was determined that leadership style and alienation had an effect on intention to quit and leadership style had an effect on alienation.
Keywords: Alienation (Social psychology); Alienation to Work; Business; Çalışma ortamı; Intention to Leave; İşe Yabancılaşma; İşletme; İşten Ayrılma Niyeti Leadership Style; Leadership; Liderlik; Liderlik Tarzı; Work environment; Yabancılaşma (Sosyal psikoloji)