İşyerinde dışlanma ve politik yetinin işyerinde kalma niyeti üzerindeki etkisi - Fırat, Esra Ceren (My University, 2019)
Araştırmada, işyerinde dışlanma ve politik yetinin işyerinde kalma niyetineetkisinin incelenmesi ve bu değişkenler arasındaki ilişkinin ortaya koyulmasıamaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın ilk aşamasında araştırmaya söz konusu olankavramların literatürde nasıl yer verildiği aktarılmış ve sonrasında da uygulanan anketçalışması sonuçları paylaşılmıştır.Araştırma özel sektörde faaliyet gösteren ve merkez ofisi İstanbul olan birfirmanın 211 beyaz yaka çalışanı üzerinde yapılan anket ile gerçekleştirilmiştir. Anketlerelektronik ortamda toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ‘‘İşyerindeDışlanma Ölçeği’’, ‘‘Politik Yeti Envanteri’’ ve ‘‘İşyerinde Kalma Niyeti Ölçeği’’kullanılmıştır. Verilerin analizinde açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi,yapısal eşitlik modeli, Pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır.Bulgular neticesinde katılımcıların işyerinde dışlanma algıları arttıkça işyerindekalma niyetlerinin azaldığı, buna karşılık politik yetileri arttıkça, işyerinde kalmaniyetlerinin de artış gösterdiği tespit edilmiştir.

The aim of this study is to investigate the effects of workplace ostracism andpolitical skills on intention of workers to stay in organization and to analyse the relationsbetween variables. In the first stage of the study, how the concepts in the research areincluded in the literature is presented and then the results of the survey are shared.The research was conducted with a questionnaire on 211 white collar employeesof private sector company where the head office located in Istanbul. The questionnaireswere collected electronically. In the research, ‘‘The workplace ostracism scale”,“Political skill scale” and “Intention to stay in workplace scale” were used. Exploratoryfactor analysis, confirmatory factor analysis, structural equation model and Pearsoncorrelation analysis were used for data analysis.As a result of the findings, it was found that as the participants’ perception ofostracism in the workplace increases, the intention to stay in organization decreases,whereas as political skills increase, the intention to stay in organization increases.
Keywords: Business; İşletme; İşyerinde dışlanmaPolitik Yetiİşyerinde Kalma Niyetiİşten Ayrılma Niyeti Workplace OstracismPolitical SkillIntention to StayTurnover Intention