Peri ve postmenopoz kadınlarda menopoz semptomları ve vücut kitle indeksi ile ilişkisi - Uyanık, Abdurahim (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, peri ve post menopoz dönemindeki kadınların yaşadıkları menopoz semptomları ile semptomların şiddetinin vücut kitle indeksi ve bel kalça oranı ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışma İstanbul ilinde bir Aile Sağlığı Merkezinde yapıldı. Çalışmanın örneklemini 45-65 yaş arasında peri (n=50) ve postmenopoz (n=170) döneminde olan toplam 220 kadın oluşturdu. Verilerin toplanmasında “Vaka Tanılama Formu” “Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği” kullanıldı. Vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel kalça oranına (BKO) ait veriler araştırmacı tarafından ölçülerek elde edildi. Veriler SPSS 20 versiyonunda analiz edildi.Bulgular: Kadınlarda yaş ortalaması perimenopoz grubunda 47,28±2,29, postmenopoz grubunda 54,40±5,14’ dü ve her iki grupta kadınların eğitimi genelde ilkokul düzeyindeydi. Postmenopozdaki kadınların yarıdan fazlasının (%52,3) obez olduğu, perimenopozdakilerin ise çoğunluğunun (%44,0) şişman olup obeziteye aday oldukları görüldü. Her iki gruptaki kadınların tamama yakınında BKO 0,72 ↑ olarak belirlendi. Genel olarak postmenopoz dönemindeki kadınların menopoz şikayetlerini perimenopozdaki kadınlara göre daha fazla yaşadığı saptandı (p< 0,001) ve en fazla yaşanan semptom sıcak basmasıydı (p< 0,001). Obez olan kadınların genel menopoz şikayetlerini ve özellikle somatik şikayetleri daha fazla yaşadıkları (p<0,05- p< 0,001) belirlendi. BKO açısından ise özellikle BKO 0,72 altında olan kadınların genitoüriner şikayetleri biraz daha fazla yaşadıkları saptandı (p< 0,05).Sonuç: Postmenopoz dönemindeki kadınların tüm şikayetleri perimenopoz dönemindeki kadınlardan daha fazla yaşadıkları ve obezitenin menopoz şikayetlerini arttırdığı sonucuna varıldı.

Objective: In this study it was aimed to investigate the relationship between the severity of symptoms experienced by woman in the peri and postmenopause period with body mass index and waist to hip ratio. Materials and Methods: The study was carried out in a 'Family Health Centre' in İstanbul. The sampling of the study consisted of 220 woman between the ages of 45 to 65 who were in the period of perimenopause (n=50) and postmenopause (n=170). 'Case Diagnosis Form ' and 'Menopause Rating Scale' were used to collect the data. Data on body mass index and waist to hip ratio were obtained by measuring by the researcher. Data analyzed in SPSS 20 version. Result: The average age in women was 47,28 ± 2,29 in the perimenopause group, 54,40 ± 5,14 in the postmenopause group, and the education of women in both groups was generally at primary school level. It was observed that more than half (52,3%) of women in postmenopausal women were obese, while the majority of those in perimenopause (44,0%) were obese and candidates for obesity. Near all women in both groups, BKO was determined as 0,72 ↑. In general, women in postmenopausal period were found to experience menopausal complaints more than women in perimenopause (p <0,001) and the most common symptom was hot flashes (p <0,001). It was determined that women who were obese experienced more general complaints of menopause and especially somatic complaints (p <0,05- p <0,001). In terms of BKO, it was found that especially women with BKO below 0,72 experience genitourinary complaints a little more (p <0,05).Conclusion: It was concluded that woman in postmenopause period experience all their complaints more than woman in perimenapouse period and obesity increases menopausal complaints.
Keywords: Health; Hemşirelik; menopausal symptoms; Menopoz; menopoz semptomları; Nursing; obesity; obezite Menopause; perimenopause; perimenopoz; postmenopause; postmenopoz; Sağlık