Küreselleşme çağında türk medyasında milliyetçilik - Mut, Deniz (My University, 2011)
Milliyetçilik başlı başına birçok çalışmanın konusu olan bir kavramdır. Milliyetçiliğin bu kadar geniş bir kapsam içermesinin en önemi nedeni, hem dünyadaki farklı yaklaşımları hem de tarihi birçok değişimi kapsamış olmasıdır. Gücünü yitirmenin aksine bugünün dünyasında daha çok etkili hale gelmiştir. Milliyetçiliğin bugün dünya genelinde yeniden yükselişinin altında yatan neden ise küreselleşmenin etkisiyle milliyetçiliğin yeniden üretim sürecinin hayal bile edilemeyecek boyutlara ulaşmış olmasıdır. Gündelik yaşamın her alanında, farklı zaman ve zeminlerde, milliyetçilikle ve milliyetçiliğe dair alt söylemlerle karşılaşılmıştır. Bu ortam bir gazete de yayınlanan makale olabileceği gibi bir televizyon dizisi, bir siyasal partinin bayram afişi ya da bir futbol maçında açılan taraftar pankartı da olmuştur. Milliyetçiliğe taraf olanlar ya da olmayanlar, milliyetçiliğin farklı yorumlarını benimseyenler, milliyetçi duygulara özellikle hitap edenler ya da popüler- banal milliyetçilikten şikâyet edenler, milliyetçi söylemi benimseyen sivil toplum kuruluşları, milliyetçi duyguları ya da milleti rencide ettiği söylenen yazarlar, çizerler ve onlar hakkında suç duyurusunda bulunanlar, milliyetçi temalara dayalı diziler çeken yönetmenler, milliyetçilik mi ulusalcılık mı diyenler, milliyetçi şarkılar söyleyen pop şarkıcıları, yükselen milliyetçilikten endişe duyanlar, Türk milliyetçiliğine karşıt olarak; Kürt milliyetçiliği ve yeniden gündeme sürülen Ermeni milliyetçiliği etrafında süregiden tartışmalar hayatların olağan birer parçası olmuştur. Aslında milliyetçiliğe dair söylemler bu farklı alanların hemen hepsinde öteden beri karşılaşılan son yıllarda da bu söylemlerin çeşitliliği, şiddeti, yoğunluğu giderek artmıştır. Bu çalışmada temel ve öncelikli olarak, günümüzün en etkili kitle iletişim araçlarından biri sayılan yazılı ve görsel basında, başat metin biçimi olarak kullanılagelen ‘haber’ ve ‘ideoloji’ kavramları ve taşıdıkları artalan, ikisi arasındaki bağlantı koparılmadan irdelenmiştir. Çalışmada, metinler arası ideolojik ayrışmaların örnek olayı olarak, son dönemde gündelik hayatta yükselişine tanık olduğumuz milliyetçilik, linç kültürü başlığı altında seçilmiş haber örnekleriyle belirlenmiştir. Olay karşısında çeşitli basın organlarında yer alan haberlerin incelenmesi yoluyla haber-ideoloji ilişkisinin belirleyenlerini somutlaştırmak, çalışmamızdaki amaçlardan bir diğeri olmuştur. reselleşme, milliyetçilik, medya, söylem, linç kültürü.

Nationalism is completely a concept that has been subjected to many studies. The most important reason that nationalism has a very wide scope is, it contains both changes in history and different approaches in the world. The notion nationalism is continuing to divide. It is not losing it’s power because of that, instead it becomes more effective in today’s world. The reason that lies behind nationalism’s rise again in world wide is; with the globalisation’s effect. We are encountered with nationalism and discourses about nationalism In every aspect of everyday life, in different juncture and bases. The area may be an article in a newspaper as well as a tv series, a display poster of a political party or a fan’s banner in a soccer match. The ones who are in support nationalism or the ones who oppose to it, the ones who adopt different readings of nationalism, the ones who intentionally addresses to nationalistic feelings or the ones who complain about popular and banal nationalism, the non governmental organizations which supports nationalism discourse, the writers, drawers who are told to offend the nationalistic feelings , the ones who make denunciation about them , the directors who shoot tv series with the theme of nationalism, the pop singers who sing nationalistic songs, the ones who worry about rising nationalism, the discussions opposing to Turkish nationalism but ongoing with Kurdish nationalism and newly brought up Armenian nationalism are all regular parts of everyday lives. Actually, these discourses about nationalism in different areas has always been existed however recently the strength and intensity has been rising. In this study, the priority is given to explicate, without detaching the linkage between them,”news” and “ideology” concepts which is used as the dominant text format in one of the most important means of mass communication; visual and written media. In this study, as an example to the ideologic dissociation, nationalism which is recently rising in the daily lives is displayed with news examples under the title of “lynch orgy”. Embodying the news-ideology determinants relation by analysing different news from several pres media has been another pruposes in our study. Answer Key: Globalization, natioanlism, media, speech, lynch culture.
Keywords: Küreselleşme; Medya; Medya_Türkiye; Milliyetçilik_Medya