Ezine (Çanakkale) yöresinin geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri - Emre, Gizem (My University, 2003)
Bu çalışma Ezine (Çanakkale) yöresinde geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Nisan 2002-Mayıs 2003 tarihleri arasında Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yörede toplam 28 gün süren arazi çalışmaları yapılmıştır. Bu araştırma esnasında yöredeki 2 belde ve 49 köyün hepsine gidilerek halk ilacı olarak kullanılan bitkilerden örnekler toplanmıştır. Bu bitkilerin yöresel adları, tedavideki kullanılışları, yararlanılan kısımları, ilaçların hazırlanılışı, uygulanış şekilleri, dozları, uygulama süreleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Toplanan bu örnekler Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu'nda (MARE) bulunmaktadır. Sonuç olarak yörede toplanan 131 bitki örneğinin teşhisi sonucunda 65 türden geleneksel halk ilacı olarak yararlanıldığı saptanmıştır. Bunlardan 49'i yabani, 16'sı ise yörede yetiştirilen bitkilerdir. Bu bitkiler ve bunların tedavideki yöresel kullanılışları metin içinde sunulmuştur. Ezine yöresinde kaydedilen bitkilerden en çok mide rahatsızlıklarının giderilmesinde, şeker hastalığının tedavisinde, hemoroidlere karşı, böbrek kumunu ve taşını düşürmek amacıyla, soğuk algınlığı, cilt yaraları ve egzama tedavisinde, yararlanıldığı saptanmıştır. FOLK MEDICINAL PLANTS OF EZİNE ( ÇANAKKALE )

This study was made to reveal the plants used as traditional folk medicine in Ezine (Çanakkale). For this purpose, the field works have been done between April 2002-May 2003 in March, April, May and June. This study was carried out for 28 days, in total. During this research, all the settlement centers (including 49 villages) have been visited, the specimens of the plants used as folk remedies have been collected and the information such as local names, ailments treated or therapeutic effects, plant parts used, method of preparation, method of administration, dosage, duration of treatment have been recorded. The collected plant specimens are kept in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Marmara University (MARE). As a result of identification of 131 plant specimens, 65 species used as a traditional folk medicine, have been determined. Among them 49 taxa are wild and 16 taxa are cultivated plants. These plants and their local usage in treatment are presented in the text. The plants recorded in Ezine are mostly used for stomach ailments, diabetes, hemorrhoids, kidney stones, cold, wound and eczema.
Keywords: Farmasötik Botanik; Geleneksel Halk İlaçları; İlaç Olarak Kullanılan Bitkiler