The role of work values on the relatıonshıp of perceıved job ınsecurıty and job uncertaınty wıth ıntentıon to work ın publıc sector - Özveren, Cem Güney (My University, 2016)
Algılanan İş Güvencesizliği ve İş Belirsizliği ile Kamu Sektöründe Çalışma Niyeti İlişkisi Üzerinde Çalışma Değerlerinin Rolü Özet Bu çalışmanın amacı, çalışma değerlerinin; algılanan iş güvencesizliği ve iş belirsizliği ile kamuda çalışma niyeti arasındaki ilişki üzerindeki rolünün araştırılmasıdır. Araştırma modeli farklı sektörlerde çalışan 145 özel sektör çalışanı üzerinde anket yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Araştırma modeli dört değişkenden oluşmaktadır: Algılanan iş güvencesizliği, algılanan iş belirsizliği, kamu sektöründe çalışma niyeti ve çalışma değerleri. Bu çalışmada, algılanan iş güvencesizliği ve iş belirsizliğinin kamu sektöründe çalışma niyeti ile ilişkili olup olmadığı ve çalışma değerlerinin bu ilişki üzerinde nasıl bir rol oynadığı araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, algılanan iş güvencesizliği ve algılanan iş belirsizliğinin kamu sektöründe çalışma niyetine pozitif yönlü anlamlı katkılarda bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, iş güvencesi ile ilgili değerlere sahip olan katılımcıların, iş güvencesizliği yaşadıklarında, kamu sektöründe çalışma niyetini daha fazla gösterdikleri bulunmuştur. Elde edilen bulgular, yeterince iş güvencesi olmadığını düşünen ve iş belirsizliği yaşayan bireylerin kamu sektöründe çalışma niyetlerinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları, özel sektör kuruluşlarının, çalışanlarının iş güvencesi ve iş belirliliğine dair algılarının olumsuz olduğu durumlarda, onları kaybetmek gibi birtakım risklerle karşı karşıya kalabileceklerine işaret etmektedir. Kamu sektörünün tercih edilmesinde, çalışanın iş güvencesine önem vermesinin de rol oynadığı görülmektedir. THE ROLE OF WORK VALUES ON THE RELATIONSHIP OF PERCEIVED JOB INSECURITY AND JOB UNCERTAINTY WITH INTENTION TO WORK IN PUBLIC SECTOR

The aim of the study is to investigate the moderating effect of work values on the relationship between perceived job insecurity and job uncertainty with intention to work in public sector. The research model is tested with 145 participants from different sectors through questionnaire method. The research model consists of four variables: Perceived job insecurity, perceived job uncertainty, intention to work in public sector, and work values. In this study, it is investigated whether perceived job insecurity and job uncertainty are associated with the intention to work in public sector. The effect of work values on this relationship is also examined. As a result of the research, it is observed that perceived job insecurity and perceived job uncertainty have significant positive contributions on the intention to work in public sector. Besides, participants with work values about job security have been found to display higher intention to work in public sector when they experienced job insecurity. Based on the results obtained, employees who do not perceive job security sufficiently and experience job uncertainty may be expected to display an intention to work in public sector. Research results point out some kinds of risks which private sector institutions may face in terms of losing employees if their perceptions about job security and job certainty are negative. Employee values about job security also seem to have a role in the choice for the public sector.
Keywords: İşletme; Yönetim