Orta yetişkinlik dönemindeki öğretmenlerin öznel iyi oluşları ve iş doyumları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - YÜKSEL, MÜGE (My University, 2023)
Öğretmenlik mesleği toplumun yararına olan işler konusunda önem taşımaktadır. Okullarda eğitimin ve öğretimin nitelikli kişiler yetiştirme hedefine göre yapılması öğretmenlerin iş doyumu ve öznel iyi oluş düzeylerinin yüksek olmasına bağlıdır. Bu araştırmanın amacı, orta yetişkinlik dönemindeki öğretmenlerin öznel iyi oluşları ve iş doyumları arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021–2022 Eğitim-Öğretim yılında Küçükçekmece ve Zeytinburnu ilçelerinde farklı branşlarda çalışan 36-55 yaş aralığındaki 163 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri Öğretmen Öznel İyi Oluş Ölçeği, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda öğretmen öznel iyi oluşu ile genel iş doyumu, içsel doyum, dışsal doyum arasında ve genel iş doyumu ile okul bağlılığı, öğretim yeterliği arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan fark istatistikleri sonucunda, öğretmenlerin öznel iyi oluşları üzerinde eğitim durumları ve mesleki kıdemlerinin; iş doyumları üzerinde de medeni durum, yaş, eğitim durumu, mesleki kıdem, branş, çalışılan kademe düzeyi değişkenlerinin etkili olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak orta yetişkinlik dönemindeki öğretmenlerin iş doyumları arttıkça öznel iyi oluşlarının da arttığı söylenebilir.

The teaching profession is important for jobs that benefit society. Education and training in schools according to the goal of raising qualified people depends on the high level of teachers' job satisfaction and subjective well-being.The aim of this research is to examine the relationships between subjective well-beings and job satisfaction of teachers in middle adulthood. The study group of the study consists of 163 teachers aged 36-55 working in different branches in Küçükçekmece and Zeytinburnu districts in 2021-2022 academic year. The research data were collected by Teacher Subjective Well-Being Scale, Minnesota Job Satisfaction Scale and Personal Information Form. As a result of the work, it was observed that there was a positive relationship between subjective well-being and overall job satisfaction, internal satisfaction, external satisfaction, and between general job satisfaction and school engagement and teaching competence. In addition, as a result of the difference statistics, the educational status and professional seniority of the teachers on subjective well-being; It was found that marital status, age, education level, professional seniority, branch, level of employment studied were effective on job satisfaction. As a result, it can be said that as the job satisfaction of teachers in middle adulthood increases, their subjective well-being increases.
Keywords: öğretmen; öznel iyi oluş; iş doyumu; orta yetişkinlik; teacher; private well-being; job satisfaction; midadulthood