Türk ve Alman hayat bilgisi (sachunterricht) dersi sınıf ortamlarındaki öğrenme öğretme ortamlarını karşılaştırmak : iki eğitim kültürünün yapı sökümünü incelemek - Koçer, Esra (My University, 2025)
Türk ve Alman hayat bilgisi (sachunterricht) dersi sınıf ortamlarındaki öğrenme öğretme ortamlarını karşılaştırmak : iki eğitim kültürünün yapı sökümünü incelemek Teknolojinin gelişmesi, eğitim alanlarında önemli eksikliklerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Türkiye’de özellikle Hayat Bilgisi ders nemli değişimler geçirmiştir. Bu durum, Hayat Bilgisi dersinin öğrencilere gerçek hayata dair bilgiler kazandırmayı amaçlamasından kaynaklanmaktadır. Gerçek hayattaki ihtiyaçlar ve sorunlar değiştikçe Hayat Bilgisi dersinin içeriği de buna paralel olarak değişim göstermelidir. 2005 yılı öncesi, Hayat Bilgisi dersi Türkiye’de davranışçı yaklaşıma uygun olarak işlenirken; 2005 sonrasında ilgi ve ihtiyaçlarının değişmesiyle Hayat Bilgisi dersine yönelik yapılandırmacı yaklaşım benimsenmiştir. Yapılandırmacı yaklaşım, 1960’lı yılların eğitimde temel tartışmaları arasında zirvededir ve birçok ülke tarafından kabul edilerek eğitim programlarında köklü değişiklikler oluşturmaya başlamıştır. Almanya’da Hayat Bilgisi dersi ile benzerlik gösteren bir ders de Sachunterricht dersidir. Sachunterricht dersi, öğrencilerin içinde bulundukları sosyal ve doğal ortamlarının temellerini anlamlandırmalarına yardımcı olmaktadır. Sachunterricht dersinin sosyal, sosyo-kültürel, ekonomi, biyoloji, cinsel eğitim, tarih, coğrafya ve güvenlik eğitimini kapsayan bir yapısı bulunmaktadır. Bu ders sürecinde öğrencilerin deneyimleri esas alınmaktadır. 2023/ 24 yılında hem Türkiye’de hem de Almanya’da birbirine çok benzeyen iki dersin öğretim sürecinin nasıl işlendiği bilinmemektedir. Bu araştırmada, Almanya’nın Ren Vestfalya eyaletindeki Sachunterricht dersi ile Türkiye’deki Hayat Bilgisi dersi karşılaştırılmıştır. Bu amaca ulaşmak üzere iki ülkenin ders programları, programların işleyiş süreçleri ve derste kullanılan ders kitapları incelenmiştir. Ayrıca Hayat Bilgisi ve Sachunterricht dersleri gözlemlenen sınıf öğretmenleri ile görüşmeler yapılarak iki ülke arasındaki Hayat Bilgisi (Sachunterricht) dersine yönelik benzerlik ve farklılıklar ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye’de ve Almanya’da yer alan iki ilkokuldan oluşmaktadır. Bu kapsamda 11, 2. ve 3. Sınıf üzerinde ve bu sınıflarda görev yapan 11 sınıf öğretmeniyle çalışma yapılmıştır. Araştırmada veriler, nitel araştırma yöntemine uygun olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu, gözlem formu, ders ses kayıtları ve doküman incelemesi ile toplanılmıştır. Bu araştırmada görüşmelerden, doküman analizlerinden ve gözlemlerden elde edilen verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Görüşmelerin ve gözlemlerin analizinde doğrudan gözlem ve görüşmelerden alıntılara yer verilmiştir. Araştırmanın bulguları doğrultusunda; Türkiye’deki Hayat Bilgisi dersinin daha çok öğretmen merkezli ve program odaklı bir yapı sergilediği, Almanya’daki Sachunterricht dersinin ise öğrenci merkezli ve deneyim temelli bir anlayışla yürütüldüğü gözlemlenmiştir. Türk öğretmenlerin ders sürecinde genellikle hazır materyallerle çalıştığı, Alman öğretmenlerin ise materyalleri öğrencilerle birlikte geliştirme eğiliminde olduğu görülmüştür. Ayrıca Almanya’daki öğretmenlerin öğrencilere daha fazla düşünsel, empatik ve ahlaki sorular yönelttiği, Türkiye’de ise bilişsel soruların ağırlıkta olduğu tespit edilmiştir.

Comparing learning and teaching environments in Turkish an German life studıes (sachunterricht) environments : examining two educational cultures The development of technology has led to significant deficiencies in education. In Türkiye, especially the life studies course program has undergone significant changes. This situation stems from the fact that the life studies course aims to provide students with information about real life. As the needs and problems in real life change, the content of the life studies course should also change accordingly. Before 2005, the life sciences course was taught in accordance with the behaviorist approach in Türkiye; after 2005, with the changing interests and needs, a constructivist approach was adopted for the life sciences course. The constructivist approach was at the peak of the fundamental discussions in education in the 1960s and was accepted by many countries and began to create radical changes in education programs. Another course that is similar to the life studies course in Germany is the Sachunterricht course. The Sachunterricht course helps students make sense of the foundations of the social and natural environments they are in. The Sachunterricht course has a structure that includes social, socio-cultural, economic, biology, sexual education, history, geography and security education. This course process is based on the experiences of the students. It is not known how the teaching process of two very similar courses will be handled in both Türkiye and Germany in 2023/ 24. In this study, the Sachunterricht course in the state of Nordrhein-Westfalen in Germany was compared with the life studies course in Türkiye. In order to achieve this aim, the course programs of the two countries, the functioning processes of the programs and the textbooks used in the course were examined. In addition, interviews were conducted with the classroom teachers who observed the life studies and Sachunterricht courses to reveal the similarities and differences in the life studies (Sachunterricht) course between the two countries. The study's study group consisted of two primary schools in Türkiye and Germany during the 2023-2024 academic year. This study included a total of 11 2nd and 3rd grade students and 11 classroom teachers working in these grades. In the study, data were collected using a semi-structured interview form, observation form, lesson audio recordings and document review in accordance with the qualitative research method. In this study, content analysis was used in the analysis of the data obtained from the interviews, document analyses and observations. In the analysis of the interviews and observations, direct quotes from the observations and interviews were included. The findings of the study revealed that the social studies course in Türkiye exhibits a more teacher-centered and program-focused structure, while the Sachunterricht course in Germany is conducted with a student-centered and experience-based approach. Turkish teachers generally work with pre-made materials during the course, while German teachers tend to develop the materials with their students. Furthermore, it was found that teachers in Germany pose more intellectual, empathic, and moral questions to students, while in Türkiye, cognitive questions predominate.
Comparing learning and teaching environments in Turkish an German life studıes (sachunterricht) environments : examining two educational cultures
Keywords: Almanya; Comparison; Germany; Hayat Bilgisi; İlkokul Türkiye; Karşılaştırma; Life Studies; Öğrenim ve öğretim; Primary School; Sachunterricht; Social sciences; Sosyal bilimler; Study and teaching; Turkey; Türkiye