Basınca duyarlı MWCNTS dekoratif elektrospun MWCNTS/ TPU nanolif yapıların sentez ve piezorizistif karakterizasyonu - Ertaş, İhsan Fatih (My University, 2024)
Son yıllarda küresel giyim ve tekstil sanayilerinde geleneksel ürünlerden bilgiyi algılayan, yenilikçi ve katma değeri yüksek akıllı teknik tekstillere doğru geçiş çalışmaları yapılmaktadır. Giyilebilir biyosensörler, kişiselleştirilmiş sağlık ve tıpta devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Deri yüzeyinde çalışmakta olan bu sistemler ile sürdürülebilir ve noninvaziv hastalık teşhisi ve aynı zamanda sağlık takibi sağlamaktadır. Bu sebeplerden giyilebilir elektronik cihazlara yönelik artan talebi karşılamak için fiziksel ve mekanik değişiklikleri izlemek amacıyla çeşitli sensörler geliştirilmiştir. Yüksek gerilim duyarlılığının yanı sıra hem de iyi nefes alabilirliğe sahip çok işlevli esnek bir sensör tasarlamak günümüz çalışmalarının ana konusudur. Bununla ilgili olarak tekstil mühendisliğinin, kimya, elektronik ve malzeme bilimi gibi diğer bilimlerle, multidisipliner bir çalışma alanına zemin oluşturmuştur. Giyilebilir sensörler, akıllı tekstillerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır ve geleneksel tekstillere inovatif bir bakış açısı yaratacak gelişmeleri içermektedir. Elektronik elemanlar rijittir ve genellikle bükülme hareketleri altında deforme olmaktadır. Giyilebilir kumaş sensörler, geleneksel elektronik sensörlerle kıyaslandığında esneklik, hafiflik ve ucuzluk gibi birçok farklı avantaja da sahip olduğunu göstermektedir. Bu tez kapsamında esnek, iletken ve hassas bir yapıda olabilmesi için piezorezistif basınç sensörü olarak kullanılmak üzere elektro eğirme tekniğinden yararlanılarak karbon nanotüp (CNT)/ termoplastik poliüretan (TPU) nanolif yapılar üretilmiştir. İlk aşamada literatürdeki standart üretim metodu uygulanarak CNT:TPU:DMF,TPU:DMF, TPU:THF ve TPU:DMF:THF çözeltileri hazırlanarak elektrospinning ile nanolif yapılar üretilmiştir. Çeşitli oranlarda (%0,5 CNT- %0,75CNT- %1CNT) hazırlanıp elektro eğirme cihazında üretilerek karbon nanotüp etkisi gözlemlenmiştir. Böylece optimum karbon nanotüp oranı belirlenmiştir. Daha sonra çözücü etkisine bakmak amacıyla saf TPU çözeltisini THF, DMF ve THF:DMF (1:1) şeklinde üretim yapılarak bu defa çözücüden kaynaklı değişimler de gözlenmiştir. Daha sonra elektro eğirme parametreleri değiştirilerek denemeler yapılarak optimum çekim parametreleri belirlenmiştir. Bu kapsamda, kolektör dönüş hızı, mesafesi ve çekim süresi değiştirilmiştir. Elde edilen ürünlerin karakterizasyonu için gerekli analiz ve ölçümler gerçekleştirilerek uygun üretim parametreleri belirlenmiştir.

In recent years, the global garment and textile industries have been working on the transition from traditional products to innovative, high-value-added smart technical textiles that perceive information. Wearable biosensors have the potential to revolutionize personalized health and medicine. With these systems operating on the skin surface, it provides sustainable and noninvasive disease diagnosis and health monitoring at the same time. For these reasons, various sensors have been developed to monitor physical and mechanical changes in order to meet the growing demand for wearable electronic devices. Designing a multifunctional flexible sensor with both high voltage sensitivity and good breathability is the main theme of today's work. In relation to this, it has formed the basis for a multidisciplinary field of study of textile engineering with other sciences such as chemistry, electronics and materials science. Wearable sensors constitute an important part of smart textiles and include developments that will create an innovative perspective on traditional textiles. Electronic elements are rigid and usually deform under bending movements. Wearable fabric sensors also show that they have many different advantages compared to traditional electronic sensors, such as flexibility, lightness and cheapness. Within the scope of this thesis, carbon nanotube (CNT)/ thermoplastic polyurethane (TPU) nanoliferous structures have been produced by using electro spinning technique to be used as piezoresistive pressure sensor in order to have a flexible, conductive and sensitive structure. At the first stage, nanoliferous structures were produced by electrospinning by preparing CNT:TPU:DMF, TPU:DMF, TPU:THF and TPU:DMF:THF solutions by applying the standard production method in the literature. The carbon nanotube effect was observed by preparing solutions containing carbon nanotubes in various proportions (0.5% CNT- 0.75%CNT-1CNT) and producing them in an electro spinning device. The optimal ratio of carbon nanotubes was determined. v Order to look at the solvent effect, pure TPU solution was produced in the form of THF, DMF and THF:DMF(1:1) and solvent- induced changes were observed this time. Then, the optimum shooting parameters were determined by changing the electro spinning parameters and conducting experiments. In this context, the collector rotation speed, distance and shooting time have been changed. The necessary analyses and measurements were carried out for the characterization of the obtained products and the appropriate production parameters were determined.
Synthesis and piezoresistive characterization of pressure‐ sensitive MWCNTS decorated electrospun MWCNTS/ TPU nanofibrous structures
Keywords: Carbon Nanotüp; Eğirme; Electronics; Electrospinning; Elektroeğirme; Elektronik; Karbon Nanotüp; Nanofiber; Nanolif; Spinning; Tekstil endüstrisi; Textile industry