Toplumsal tarih anlatımı ve sinema - Genç, Seray (My University, 2010)
nema ve Tarih, Sinema, Tarihyazımı, Anlatı, Mitler ÖZET TOPLUMSAL TARİH ANLATIMI VE SİNEMA Tarihin Herodot’tan bugüne uzanan yazımını etkileyen pek çok siyasal ve toplumsal ve felsefik gelişme yaşanmıştır. Mitsel kahramanların tarihinden, büyük adamlara; toplumsal tarihten gündelik yaşama değişen tarih görüşleri ve tarihyazımı teknik ve yaklaşımları bugün sinemaya ilişkin de bir görüş üretmiştir. Sinemanın bir tarih türü olarak görülüp görülmeyeceği, tarihin bilimle hikaye etme arasında salınan tartışmalı bir noktasına yerleşmiştir. Bu tartışmadan hareketle, bu çalışmada sinemanın tarihi, toplumsal tarihi nasıl ve hangi olanaklarla anlattığı dolayısıyla sinemanın tarihle kurduğu ilişki için bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bu çerçeve kapsamında farklı dönem ve yönetmenlerin, mitlerle ilişkilendirerek ele aldıkları tarih ve tarihe yaklaşımları da incelemeye alınmıştır. Tarih de mitler de sinemacının tarih görüşüne, dünya görüşüne ve sinematografik seçimlerine bağlı olarak farklılıklar göstermiştir. Filmler, bir sanat ürünü, bir tarih araştırması olarak değerlendirilebilecekleri gibi bir endüstriyel üründen öteye de gidemeyebilmektedir. nema and History, Cinema, Historiography, Narrative, Myths

SOCIAL HISTORY NARRATIVE AND CINEMA There have been lots of political, social and philosophical developments (events) since Herodotus that affected the narration of history from the past to the present. The varying perspectives and chronicle of history from the time of mythological heroes to leading people (of the time), from social history to daily life has also produced a notion for cinema today. The question of cinema being credited as a type (form) of history or not has actually been positioned at the highly debated cross road of history swinging between being a science and story telling. Founded on this debate, this study aims to draw a framework for the relationship between cinema and history, looking into how, via which means cinema depicts history, social history. Within this framework, how different directors, different periods approached history via myths have been analyzed. Both the history and the myths have varied depending on the director’s views on history, on world and choice of cinematography. Overall, films might be valued as an art work, a history investigation or just an industrial product.
Keywords: Beyaz Perde; Mitler; Sinema_Tarih; Toplumsal Tarih