Türkiye ve AB ülkelerinde deniz nakliyat sigorta uygulamaları - Mermer, Ayşe (My University, 2005)
İnsanların eşya ve mallarını deniz yolu ile bir yerden başka bir yere taşırken, bu seyir esnasında herhangi bir deniz tehlikesi ile karşılaştıklarında, kaptanın gemiyi kurtarmak amacıyla bazı malları denize attığı ve denize malı atılan kişilerin zararının gemide malı sağlam kalan kişiler arasında, gemi salimen limana vardığında, bölüştürülmesi fikri ile nakliyat sigortaları ortaya çıkmıştır. Nakliyat sigortaları; deniz tehlikelerine karşı insanlara güvence sağlamakta ve oluşan kayıpları temin etmektedir. Çalışmada nakliyat sigortalarının tarihçesine, içeriğine, ticaret ve satış şekillerine, genel ve özel şartlarına, teminat ve ek teminatlarına detaylı olarak yer verilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Türkiye ve AB ülkelerinde uygulanan teknik ve reasürans primlerinin hesaplanmasında yer alan unsurlar açıklanılmaya çalışılmıştır. Türkiye'de nakliyat sigortacılığı istatistiki veriler ile açıklanılmaya çalışılmıştır. AB ülkelerinde ayrı ayrı uygulamalara değinilmiş ve 2002 yılından AB sigorta sektörü hakkında istatistiki bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Dünya deniz ticareti ile Türkiye'deki taşıma biçimlerine göre dış ticaret rakamları ile 2003 yılı Türkiye'de ihracat ve ithalat rakamlarına yer verilmiştir. Nakliyat sigortalarının ülke ekonomilerindeki yerinin ekonomik gelişmeye paralel olarak gelişmesi, sigorta şirketlerinin bu branşta daha fazla üretim yapmaları ve teknik kar elde etmeleri bakımından önemlidir.

The marine insurances came out from the thought of sharing the loss of persons, which occur during a shipping, whose properties were threw to sea by the captain to save the ship during a sea danger, between the persons whose properties are still secure when the ship came to the harbor. The marine insurances, guaranty people about sea dangers and assure their losses In this study, it is tried to write detailed information about marine insurances' history, content, trade and sale types, general and special clauses, assurances and supplement assurances. It is tried to explain the components in calculation of technical and reinsurance premiums in Turkey and EU countries, and it is also tried to give statistical datas about marine insurance in Turkey. Separate applications are mentioned in EU countries and it is tried to gice statistical information about EU insurance sector in 2002. It is tried to give the external commerce datas about world marine commerce and Turkey's transportation types, and the importation and exportation datas of Turkey in 2003. It is important that, place of marine insurances in economies of countries to grow up parallel to economical development, for insurance companies to make more production in this insurance area and make more technical profit.
Keywords: Deniz Ticareti; Okyanus taşımacılığı; Su taşımacılığı