Innovative internal control and consulting system design - Dündar, Rahman (My University, 2007)
YENİLİKÇİ İÇ DENETİM VE DANIŞMANLIK SİSTEMİ TASARIMI Günümüzde sürekli değişen serbest Pazar ortamında firmaların daha üretken olması ve yapılan üretimin de yenilikçi olması gerekmektedir. Bağımsız düşünme yeteneği firmaların her bölümde gerekli olmaktadır. Ayrıca firmalardaki bağımsız düşünme sistemi firma içinde yapılan işlerde etkili olmalı ve eski, başarısız uygulamaları değiştirebilmesi gerekmektedir. Birçok pazarlama gurusu yenilikçi fikirler geliştirmek için çocuk gibi düşünün tavsiyesinde bulunuyor (Zyman 2004, Partal 2005). İnsanlar genellikle programlandığı bir şekilde düşünür ve yaratıcılığı gelişmesi için düşünce kalıpları oluşmuş birinin yeniden programlanması gerekmektedir. Bu çalışmada, daha önce herhangi bir kurumsal firmada çalışmamış, teorik bilgiler dışında herhangi bir deneyimi olmayan ve bağımsız düşünmeyi kısıtlayan fikir kalıpları oluşmamış bir çalışan tarafından firma, çalışanlar, yöneticiler, süreçler, teknik kaynaklar hakkında gözlem ve analiz temelli bir araştırma yapılmıştır. Çıkan sonuçlar firmanın konu ile görevli sorumlusu ve konuya ilgi duyan başka çalışanları ile bu konuda uzman bir danışman ve bu bilgileri toplayan çalışan ile analiz edilerek, varlığı fark edilen problemler için çözümler üretilmiştir. Geliştirilen çözümler doğrultusunda firma yeniden yapılandırılmış, yenilikçi iç denetim ve danışmanlık mekanizması firmada yerleştirilmiştir. Firmada gerçekleştirilenler doğrultusunda sistemin temelleri ve uygulamada önemli noktaları belirlenmiş yeni projelerin gerçekleştirilmesinde kılavuz olarak kullanılacak yenilikçi iç denetim sistemi, iş analisti, proje danışmanı ve firma çalışanlarının katkıları ile hazırlanmıştır. Yenilikçi iç denetim ve danışmanlık sisteminin yapılan ilk uygulamasında sonuç olarak firmada elde edilen gelişmeler şu şekilde olmuştur: •Bölümler arasındaki iletişim problemine çözümler üretilmiştir, •Çalışanlar arası takım çalışması özellikleri geliştirilmiş, •Kalite ve verimlilik artışı sağlanmış ve •Planlama yetenekleri artırılmıştır.

INNOVATIVE INTERNAL CONTROL AND CONSULTING SYSTEM DESIGN In today’s highly changing market environment, companies need to be more innovative. Free thinking is needed in many parts of the companies. Also free thinking should be effective and should have the ability to change the old and ineffective practices. Many marketing gurus suggest thinking like a child for developing innovative ideas (Zyman 2004, Partal 2005). A human being thinks as it was programmed. However the innovative idea generation could be achieved through reprogramming the mind. The business analyst of Innovative Internal Control and Consulting System (IICS) is selected as a newly graduated worker who has not worked in a corporate before and has no experience in his job except his theoretical knowledge given at university. In this study the company is analyzed through its processes, resources, products and services by the business analyst of the company. The problems are searched and new solutions are generated and structured according to the IICS principles. Then developments and the improvements in the company generated by the IICS concept are evaluated. According to the evaluation of the improvements and developments a sustainable, innovative control and consulting mechanism is developed by the business analyst and the supervisor of the thesis with the employees’ contribution to the study. In the first implementation of IICS the company has been improved in internal communication between the departments, collaborative work abilities, efficiency, quality and planning abilities. This study determined the basics of IICS and generated the guidelines for the future IICS projects in different organizations.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; İç Denetim; Pazarlama